



OSSOBUCO, KRUCHA WOŁOWINA WOLNO GOTOWANA Z PUREE Z BATATÓW – to idealnie kruche mięso na delikatnym, aromatycznym puree. Mięso, którego użyłam do przygotowania tego obiadu to OSSOBUCO z Sokołowa dostępne w Biedronce.
Producent przygotował wcześniej mięso wołowe, wolno gotując je w niskiej temperaturze w sous vide, dzięki czemu możemy cieszyć się już wstępnie przygotowanym mięsem w naszym domu. Obróbka wstępna naszej goleni wołowej w taki sposób powoduje, że wystarczy nam tylko 20 minut i domowy sprzęt kuchenny żeby cieszyć się idealnym smakiem.
Mięso pieczemy lub gotujemy w worku, w którym jest zapakowane, dlatego rozpakowując nie ściągamy foli.
Składniki:
- 1 opakowanie OSSOBUCO z Sokołowa
- 2 duże bataty
- 4 ząbki czosnku
- Pęczek świeżego oregano
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:
Bataty obrałam, umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.

Do garnka w łożyłam bataty, dolałam wody (tak żeby przykryła bataty), posoliłam i gotowałam do miękkości.
Do brytfanki włożyłam OSSOBUCO i poprzekłuwałam folię.

Piekarnik nagrzałam do 200 stopni (góra – dół) i włożyłam brytfankę z mięsem. Piekłam przez 20 minut. W tym czasie ugotowały się moje bataty.
Pokroiłam drobno czosnek i oregano.

Posiekany czosnek i oregano dodałam do batatów.

Do batatów dolałam oliwę z oliwek, posypałam pieprzem i posoliłam. Tłuczkiem do ziemniaków, potłukłam przyprawione bataty i wymieszałam wszystko razem.
Mięso wyciągnęłam z piekarnika, ściągnęłam folię i odstawiłam do odpoczynku na 4 minuty. Puree wyłożyłam na talerz, na nim delikatnie położyłam OSSOBUCO i posypałam wszystko listkami oregano. Smacznego 