Ewa Wachowicz udekorowała szarlotkę biało-czerwonym lukrem i ogłosiła ją wypiekiem patriotycznym. Można i tak, ale można lepiej. Zjawisko kuchni patriotycznej to bodaj najnowszy przejaw zaprzęgnięcia potencjału żywienia do opisywania rzeczywistości, pr...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Mięso ( np. kotlety schabowe, sznycle ) i ryby panierowane bułką tartą należy smażyć wolno, na niezbyt silnie rozgrzanym tłuszczu. W przeciwnym razie panierka ( bułka tarta ) przypali się , a mięso w środku będzie surowe.&...
The Poles relationship with pork chops is like the Americans relationship with steak. Although I love steak, I also love pork. After 25 years of Polish Pork Cuisine, pork has become an integral part of my diet. Sometimes when I get cravi...
Jednym z dań, które bezsprzecznie kojarzą mi się z kuchnią polską to klasyczny schabowy. Kawałek rozbitego schabu, panierka, a do tego obowiązkowo ziemniaki z wody i surówka. Niedzielny klasyk, którego bicie słychać od sameg...
Czasami, gdy mamy ochotę zamoczyć nogi w Atlantyku, wybieramy się z mężem na najbliżej położoną plażę. Niecałe 100 km na wschód od Orlando pale tiki symbolicznie prowadzą do wody. Podczas gdy surferzy są na fali, na Cocoa Beach [Kakaowej Plaży] p...
Przepis na Amerykę. Blog kulinarno-koolturalny Marty Madigan
Ich liebe diese Schnitzel und mache es schon seit Jahren.Am besten schmecken mir mit viel Knoblauch.Und die kann man verschieden machen - verschiedene Gewürze oder Gemüse dazu hobelln.Immer wieder lecker.Grundrezept:1 Hähnchenfiletbrust1-2 Eier - je na...
Jak tytuł wskazuje, dzisiaj przepis na bułki pszenne domowej roboty. Przepis zaczerpnięty z książki Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger, Marie-Theres Wiener (oczywiście nie mogłam powstrzymać się od zmienienia kilku rzeczy).Składniki(na 8 bułek)-...