Kremowa, gorąca i sycąca zupa o radośnie zielonym kolorze i pięknym aromacie ziół i czosnku- czy może być coś lepszego na jesienną niepogodę?
Składniki:
* główka kalafiora romanesco
* opakowanie serka kremowego Arla Apetina czosnek i zioła
* 300ml bulionu warzywnego
* 100ml śmietanki 18%
* mała szalotka
* 2 ząbki czosnku
* papryczka chili
* dwie łyżki orzeszków pinii
* kilka listków świeżej bazylii
* dwie łyżki soku z limonki
* trzy łyżki oliwy z oliwek
* sól
* pieprz
* kiełki brokuła
Przygotowanie:
Kalafior romanesco dzielimy na różyczki. Na suchej patelni prażymy orzechy pinii, aż staną się lekko złociste, odkładamy część do dekoracji. W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę i dodajemy rozgnieciony czosnek, posiekaną szalotkę i chili, smażymy mieszając 2-3 minuty. Dodajemy różyczki romanesco, zalewamy bulionem i gotujemy 8-10 minut do miękkości. Dodajemy piniole oraz listki bazylii i miksujemy zawartość rondla blenderem. Dodajemy serek kremowy, śmietankę, sok z limonki oraz sól i pieprz do smaku. Podgrzewamy zupę bez jej ponownego zagotowywania i podajemy udekorowaną kiełkami, pozostałymi orzeszkami i niedużymi różyczkami kalafiora.
Buon appetito!