Składniki:- kurczak ok 1,5-1,7 kg
- ok 5 łyżek oleju
- 2 łyżeczki suszonego estragonu
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 cebule
- 2 cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy.
Olej łączymy z ziołami, solą i pieprzem. Powstała pastą nacieramy kurczaka (również w środku). Ostawiamy do lodówki na min 2 godziny.
Cytryny zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i kroimy w ósemki. Cebule również kroimy w ósemki.
Do środka kurczaka wkładamy ok 1/2 cytryny i 1/2 cebuli (tyle ile się zmieści). Resztę cytryn i cebul układamy na dnie naczynia żaroodpornego a na nich układamy kurczaka.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Do rozgrzanego wkładamy naczynie z kurczakiem. Pieczemy 15 min. Zmniejszamy temperaturę do 140 st. C (góra/dół) i pieczemy 2 godziny.