>Składniki:4x250ml oczyszczonego pociętego drobno rabarbaru, 8 łyżek białego cukru (
ew. jasnego brązowego), 3 łyżki melasy buraczanej (
ew. pszczelego miodu wielokwiatowego), szczypta soli morskiej + ok.50-70g ciemnej gorzkiej czekolady
>Wykonanie:Oczyszczony już z włókien rabarbar potnij na małe odcinki, zasyp rondelku cukrem i z dodatkiem melasy i soli podgrzewaj nad średnim ogniem, często mieszając, do zmięknięcia warzywa i uwolnienia soków – doprowadziwszy do zawrzenia, dalej na małym ogniu pruż, nadal co pewien czas dokładnie mieszając, do momentu wyraźnego rozmusowania rabarbaru, odparowania płynu i zgęstnienia; zestaw z palnika i wmieszaj posiekaną czekoladę, do całkowitego rozpuszczenia i dobrego rozprowadzenia.
Gotową konfiturę w przygotowanym słoiku odpowiednio odstaw do ostygnięcia, a potem szczelnie zamknij wieczkiem i do czasu spożycia przechowuj w chłodzie spiżarki (
ew. w lodówce), do ok.1 tygodnia – w razie potrzeby, odpowiednio zawekuj na zaś (
wtenczas przechów max.1 rok).