Wiem, że pewnie dla wielu osób ta potrawa jest intrygująca chociażby dlatego, że nigdy wcześniej się z nią nie zetknęliście. Od razu mogę powiedzieć, że koniecznie musicie to nadrobić, ponieważ tagine z dynią jest przepysznym i bardzo szybkim w ...
Nigdy jeszcze nie zdarzyło się, abym podejrzanego gdzieś przepisu nie zmodyfikowała. Największym problemem jaki zauważyłam w takich propozycjach są przyprawy, a raczej ich brak lub ograniczanie się zaledwie do soli i pieprzu, przez ...
Tagine z kurczaka gości na moim stole regularnie, odkąd wróciłam z Maroka kilka lat temu. Choć na miejscu przede wszystkim jedliśmy wołowinę i od razu się zauroczyłam w tamtejszych smakach, to właśnie wersja z drobiem z dodatkiem kiszonych cytryn podbi...
Na urodziny od męża dostałam piękny tagine. Oczywiste było, że muszę od razu coś w nim zrobić. Wyszło pysznie, a ja juz wiem, że kuchnia arabska będzie kolejną po indyjskiej, moją ulubiona. Myślę, że todaniemożna przygotować w innym naczyniu i ...
Tagine, czyli gulasz jagnięcy prosto z Maroko. Dzięki długiemu pieczeniu w stosunkowo niskiej temperaturze mięso jest niesamowicie miękkie i soczyste. A w połączeniu z nektarynkami, których na straganach teraz pełno? Absolutnie genialny przykład slow f...
Zazwyczaj planuję proszone kolację z wyprzedzeniem. Ty razem zacząłem trochę improwizować. Co do zasady kolacja miała być marokańska, wiec jak zwykle przygotowałem różne dodatki, sałatki i oczywiście tagine. Bakłażana upiekłem i nie za bardzo miałem po...
Kolejna wyprawa kulinarna do Maroka. Zatęskniłam za orientalnymi smakami i cudowną jagnięciną. Garnek pełen soczystego mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw to doskonały pomysł na obiad w chłodny dzień. Wspaniale rozgrzewające przyprawy: imbir, cynamo...
I znowu podróż do Maroka. Tym razem na tradycyjny tagine (czyli potrawę gotowaną lub pieczoną w specjalnym glinianym naczyniu). Moja wersja tagine jest z wieprzowiną, ciecierzycą, marchewką i czerwoną cebulą oraz dużą ilością aromatycznych przypraw. Py...