Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Lubię Gotować
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
140
Kategorie
110
Ciasto owocowe pole
Dziś zapraszam na ciasto w szalonych kolorach. Nie ma w nim żadnych sztucznych barwników, zielony biszkopt powstał dzięki dodatkowi szpinaku, a różowy mus swój kolor zawdzięcza zmiksowanym truskawkom. Ciasto jest bardzo delikatne, jak to mówimy w rodz...
Lubię Gotować
Ciasta
,
Ciasta z owocami
,
Truskawki
Chia z poziomkami
Nasiona chia zostały uznane za superfood, mają bowiem wiele wartości odżywczych , takich kwasy omega 3, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez itd. Są też od dłuższego czasu modne i na głowę biją nasze siemię lniane, które ma równie wiele...
Lubię Gotować
Desery
,
Chia
Sałatka z pieczonych warzyw z mozarellą
Mimo że mamy już prawie lato, dzisiaj zapraszam na sałatkę o raczej jesiennym charakterze. Do jej zrobienia posłużyły mi dwa rodzaje dyni, buraki i kalafior. Do tego oczywiście parę innych składników. Dynia wciąż jest dostępna w sklepach, więc tak nap...
Lubię Gotować
Sałatki i surowki
,
Dynia
Tarta kwiatowa z kremem wiśniowym
Rozpoczął się sezon na jadalne kwiaty. Przyznam szczerze, że jeśli chodzi o ich walory smakowe to raczej nie ma szału, ale każda potrawa z kwiatkami nabiera efektu wizualnego. Ja najbardziej lubię róże, fiołki,akację i kwiaty ogórecznika. Te ostatnie...
Lubię Gotować
Ciasta
,
Niebanalne pomysły kulinarne
,
Tarty i tartaletki
,
Jadalne kwiaty
Włoska zupa pomidorowa z szaszłykiem naleśnikowym
Wszyscy w rodzinie lubimy zupy. Najczęściej robię różnego rodzaju kremy, ale klasycznym żurem czy barszczem też nikt w domu nie pogardzi. Zupy są smaczne, zdrowe, a na dodatek większość z nich robi się bardzo szybko. Moja dzisiejsza propozycja wymaga t...
Lubię Gotować
Wegetariańskie
,
Zupy
,
Kuchnia włoska
,
Pomidory
Pieczone warzywa z curry i liśćmi kaffir
Sezon na warzywa korzeniowe się kończy, już wkrótce będziemy cieszyć się nowalijkami. Jednak póki ich jeszcze nie ma warto zrobić wspaniałe pieczone warzywa korzeniowe wg przepisu Yotama Ottolenghi. Niezwykłe, bo z dodatkiem egzotycznych przypraw, taki...
Lubię Gotować
Wegetariańskie
,
Bezglutenowe
,
Sałatki i surowki
,
Bezlaktozowe
,
Dodatki do drugich dań
,
Grill
Pasztet wykwintny
Pasztety piekę bardzo często. Zazwyczaj wegetariańskie, ale na święta zwykle robię pieczony pasztet mięsny. Na bogato, z mnóstwem dodatków, pięknie ozdobiony,tak by nie tylko dobrze smakował, ale i cieszył oczy. Wszystkie pasztety piekę w jednorazowych...
Lubię Gotować
Mięso
,
Wyroby domowe
,
Wielkanoc
Brukselka z pomelo i anyżem
Brukselka to niezbyt lubiane warzywo. Większość ludzi, których znam, uważa , że jest gorzka. Ja też za nią nie przepadam, gdy jest ugotowana. Co innego, gdy się ją upiecze. Warzywo nie tylko traci wtedy całą swoją gorycz,ale też nabiera pysznego smaku...
Lubię Gotować
Wegetariańskie
,
Przekąski
,
Sałatki i surowki
,
Dodatki do drugich dań
,
Brukselka
Azjatycka zupa grzybowa
Uwielbiam azjatyckie zupy typu tom yam czy pho. Są lekkie, ale niezwykle aromatyczne. Pachną bosko, a ich smak jest bardzo złożony. To wszystko za sprawą dużej ilości aromatycznych składników takich jak imbir, trawa cytrynowa, czosnek, chilli i sporej...
Lubię Gotować
Wegetariańskie
,
Zupy
Papas arrugadas i dwa sosy mojo
W lutym spędziliśmy jedenaście cudownych dni wAndaluzji. Nie tylko zwiedzaliśmy bajeczne miejsca, ale też kosztowaliśmy hiszpańskich specjałów. Papas arrugadas to popularna przekąska, szczególnie znana na Wyspach Kanaryjskich. To nic innego jak małe zi...
Lubię Gotować
Wegetariańskie
,
Potrawy jarskie
,
Przekąski
,
Kuchnia hiszpańska
Śniadaniowe bułeczki z mlekiem w proszku
Niedawno znalazłam w szafce mleko w proszku, które kupiłam kilka miesięcy temu. Miało być przeznaczone do kremu do jakiegoś ciasta, ale jakoś nic z tego nie wyszło i leżało zapomniane. Zastanawiałam się, co z nim zrobić i znalazłam w necie przepis na b...
Lubię Gotować
Pieczywo
,
Pieczywo na drożdżach
Pyszne ciasto mandarynkowo-kokosowe
Przepis na to ciasto odkryła Marta na stronie oleju kujawskiego. Szukałyśmy czegoś szybkiego, a że w domu mieliśmy nadmiar mandarynek, od razu zabrałyśmy się za pieczenie. Ciasto okazało się genialne! Od tamtej pory Marta piekła je już chyba z pięć raz...
Lubię Gotować
Inne
Kuleczki z żelatyny do dekoracji muffinek i ciast
Gelatin bubbles czyli żelatynowe kuleczki do dekoracji ciast i deserów robią ostatnio furorę w internecie. Ich zrobienie nie jest trudne, ale wymaga precyzji i czasu. Efekt wizualnie jest spektakularny, niestety smak nie. W końcu to tylko żelatyna, wo...
Lubię Gotować
Inne
,
Niebanalne pomysły kulinarne
,
Muffinki
,
Dla dzieci
,
Walentynki
Pchali- znakomita gruzińska pasta
Właściwie trudno stwierdzić, czym jest pchali. Pastą do chleba, sałatką, przystawką? Podstawą tej potrawy są orzechy włoskie i warzywa. Do tego dodaje się mnóstwa przypraw, więc całość jest bardzo aromatyczna. Tradycyjnie pchali podaje się w formie kul...
Lubię Gotować
Wegetariańskie
,
Potrawy jarskie
,
Przekąski
,
Bezglutenowe
,
Sałatki i surowki
,
Bezlaktozowe
,
Potrawy światowej sławy
,
Kuchnia gruzinska
Obłędne placki z dyni
W tym sezonie pobiliśmy rekord jeśli chodzi o ilość zjedzonej dyni. Powiem więcej, zjedliśmy jej chyba więcej niż w całym dotychczasowym życiu razem wziętym. Były zupy, sałatki, ciasta,muffinki, przekąski itd. , w końcu przyszła pora na placki. Nie wie...
Lubię Gotować
Wegetariańskie
,
Potrawy jarskie
,
Dynia
,
Halloween
,
Placki
Czarne bułki do hamburgerów
To pierwszy wpis w Nowym Roku, więc wszystkim moim czytelnikom składam najserdeczniejsze życzenia. Niech Wam szczęście sprzyja, a zdrowie nie opuszcza. Czarne bułki to pieczywo zupełnie naturalne, które nie ma w sobie żadnych sztucznych barwników. Subs...
Lubię Gotować
Pieczywo
,
Pieczywo na drożdżach
←
Poprzednia
1
2
3
4
Następna
→