Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Lubię Gotować
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
140
Kategorie
110
Restauracja w pałacu w Mosznej
W czerwcu spędziliśmy bardzo miły weekend w pałacu w Mosznej. Oryginalny pałac jak z bajki jest jedną z atrakcji Opolszczyzny. Szczegółową relację z naszego pobytu znajdziecie na moim drugim blogu . Jedną z atrakcji jest z pewnością tamtejsza restaurac...
Lubię Gotować
Gdzie jeść w podróży
,
Recenzje restauracji
Zaproszenie
Na blogu zrobił się bałagan. Wpisy o tematyce kulinarnej mieszają się z podróżniczymi a nawet literackimi. Zaczęło mnie samą to męczyć i wyobrażam sobie, jaki mętlik mają w głowie czytelnicy. Bo o czym tak właściwie jest ten blog? Postanowiłam uporząd...
Lubię Gotować
Inne
Dorsz z bobem i kurkami w mleczku kokosowym
Dzisiejszy przepis to nie tylko coś dla miłośników ryb, jestem pewna, że tak przygotowany dorsz posmakuje nawet tym osobom, które za rybami nie przepadają. Przepis wydaje się skomplikowany, a lista składników długa, ale zapewniam, że całość robi się d...
Lubię Gotować
Inne
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Od paru lat miałam zamiar zrobić syrop z kwiatów dzikiego bzu, ale albo okazywało się, że bez już przekwitł albo zwyczajnie w okresie, gdy akurat kwiaty były idealne, nie miałam czasu na robienie przetworów. W tym roku w końcu się udało, choć nie było ...
Lubię Gotować
Inne
Dziękuję
Moi Kochani Uczniowie! Za poczucie humoru, które nigdy Was nie opuszczało, Za klasę, jaką potrafiliście zachować w każdej sytuacji, Za zaangażowanie we wszystko, co działo się w szkole i w naszej klasie, Za wspólne Dni Kobiet, Dni Chłopaka, Wi...
Lubię Gotować
Inne
Nakladany hermelin czyli marynowany ser typu camembert
Nakladany hermelin to bardzo popularna w Czechach i na Słowacji przekąska do piwa. Hermelin jest białym srem podobnym do camemberta, tylko nieco bardziej miękkim. W Polsce nie można go kupić, ale spokojnie można zastąpić camembertem. Cała zabawa polega...
Lubię Gotować
Wegetariańskie
,
Potrawy jarskie
,
Przekąski
,
Potrawy światowej sławy
,
Kanapki
,
Kuchnia czesko- słowacka
Polędwiczka w sosie z pieczonej papryki
Bardzo lubię polędwiczkę wieprzową, bo jest nie tylko smaczna, ale bardzo szybko się ją przygotowuje. Dzisiaj polecam ją w przepysznym sosie z papryką. Mimo iż najpierw trzeba opiec papryki w piekarniku i obrać je ze skórki, zrobienie tej pysznej pot...
Lubię Gotować
Mięso
Egzotyczny koktajl z imbirem i kurkumą
Lubicie kurkumę? My bardzo! Zjadamy ją wręcz w ilościach hurtowych. To jedna z najzdrowszych przypraw , ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, wspomaga metabolizm, poprawia pracę trzustki i wątroby. Ma tylko jedną drobną wadę, k...
Lubię Gotować
Napoje
Wielkanoc na Słowacji
Tegoroczne święta spędziliśmy u naszych południowych sąsiadów, na Słowacji. Mam wrażenie, że to bardzo niedoceniany przez Polaków kraj, którzy głównie kojarzą go z dobrymi trasami narciarskimi i Tatrami. Tymczasem to niewielkie państwo ma bardzo wiele ...
Lubię Gotować
Podróże
,
Inne
,
Słowacja
Smażona kapusta pak choi po tajsku
Pak choi stała się w Polsce powszechnie dostępna. Można kupić ja w Lidlu i wielu supermarketach, ale na razie nie jest zbyt popularna. Większość osób po prostu nie wie, jak ją jeść. Na surowo, jak zieloną sałatę? A może poddać duszeniu jak kapustę? Pop...
Lubię Gotować
Inne
Książki dla dzieci w wieku 6-8 lat
Ostatnio prawie wszystkie blogerki kulinarne, które mają dzieci w wieku przedszkolnym lub wczesnoszkolnym zamieszczają wpisy na temat wartościowych książek dla młodych czytelników, więc wręcz nie wypada żebym ja , matka trojga , nie napisała nic na te...
Lubię Gotować
Inne
,
Recenzje książek
Domowa uprawa kiełków w słoiku
Wiosna to czas, kiedy zazwyczaj brakuje nam witamin, dlatego właśnie w tym okresie warto zająć się domową uprawą kiełków, które są prawdziwą bombą witaminową. Zapytacie, po co uprawiać kiełki w domu, skoro w każdym sklepie można je kupić? Po pierwsze...
Lubię Gotować
Inne
Zupa krem z pasternaku
Zapraszam na przepyszną zupę z pasternaku. Nie licząc czasu gotowania, zrobicie ją dosłownie w chwilę. Pasternak to takie trochę zapomniane warzywo, ostatnio jednak wraca do łask. I bardzo dobrze, bo jest znakomite. Łatwo pomylić go z pietruszką, ale j...
Lubię Gotować
Inne
,
Pasternak
Cytrynowa pasta z sera feta
Dzisiaj zapraszam na wspaniałą śródziemnomorską pastę na bazie sera feta. Smakuje jak greckie wakacje! Polubią ją wszyscy, nawet Ci, którzy za fetą nie przepadają. Świetnie pasuje do ciemnego chleba, grzanek albo sama. Latem będzie bosko smakować z gri...
Lubię Gotować
Potrawy jarskie
,
Przekąski
,
Grill
,
Feta
,
Cytryna
,
Kuchnia grecka
Klopsy z bobu z ziołowo- miętowym sosem
Ostatnio rozmyślałam nad tym, jak bardzo w ciągu ostatniego pół roku zmieniła się nasza dieta. Kiedyś jedliśmy mięso pięć razy w tygodniu, teraz dwa to maksimum. Dawniej wydawało mi się, ze przygotowanie dań bezmięsnych jest bardzo czasochłonne, teraz...
Lubię Gotować
Inne
Gdzie i co jeść w Rzymie
Rzym to bardzo popularny kierunek podróży. Bilety lotnicze można kupić w promocji za ok 100 zł, a dwuosobowy pokój w tanim hotelu kosztuje ok 800-900 zł za tydzień. To oczywiście ceny spoza sezonu wakacyjnego. Stołowanie się w rzymskich restauracjach,...
Lubię Gotować
Podróże
,
Kuchnia włoska
←
Poprzednia
2
3
4
5
6
Następna
→