Kolejna jesienna zupa - zdrowa i rozgrzewająca :)
składniki na ok 6-8 porcji:
1,5-2kg dyni
4 papryki czerwone
1 cebula
4 ząbki czosnku
świeży tymianek i rozmaryn
sól, pieprz
2 łyżki masła lub oleju
2l wody lub bulionu
opcjonalnie:
chilli dla ostrości
mleko kokosowe - dla słodyczy :)
przygotowanie;
dynię pokroić na kawałki, obrać i usunąć nasiona
paprykę pokroić na mniejsze kawałki, usunąć nasiona
czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w piórka
w garnku rozgrzać tłuszcz (olej lub masło), dodać warzywa, lekko zarumienić
zalać wodą, dodać tymianek, rozmaryn, przyprawy
gotować do miękkości, zmiksować na krem
na koniec można doprawić chilli, lub dodać mleko kokosowe
SMACZNEGO :)