Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kuchennymi drzwiami
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
434
Kategorie
279
Purée z kalafiora i ziemniaków. Z cyklu – ulubione dania
Purée mogę jeść codziennie. To samo lub zupełnie inne. Wychowałam się kulinarnie na różnych jego odmianach, bo w moim rodzinnym domu wszyscy chyba purée kochali! Jeżeli kończyły się młode ziemniaki zaczynały się obiady z purée. Do ziemnia...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Zioła
,
Purée
,
Ulubione dania
České rohlíky w czerwcowej Piekarni. Wspomnienia pełne smaku!
Każdego lata spędzaliśmy przynajmniej dwa tygodnie po słowackiej stronie w Wysokich Tatrach. Wynajmowaliśmy mieszkanie przy domu Zdenka, skąd wyruszaliśmy na górskie szlaki, do termalnych źródeł lub zwiedzaliśmy urocze miasteczka. Ważną ...
Kuchennymi drzwiami
Piekarnia Amber
,
Na drożdżach
,
Ulubione miejsca
,
Bułki i bułeczki
,
Czeska kuchnia
,
Na
Sałatka z truskawkami. Idealna na czerwiec. Fragment
Pożądanie iluzja bliskości. Nigdy nic więcej między nimi nie było. Ostatnio jednak najtrudniej było jej niczego nie oczekiwać. Spotykali się raz na tydzień, dwa, czasem raz w miesiącu. Iza tęskniła, ale każde z nich miało swój grafik wyp...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Sosy
,
Truskawki
Bakłażany baby z serem Manouri, suszonymi pomidorami i ogrodowym ziołem. Jestem na tarasie!
Jesteś w mieście czy na tarasie? pytają mnie znajomi przez telefon Bo w taki piękny czas najczęściej można mnie zastać w tych dwóch miejscach. Z przewagą na tarasie. W mieście bywam z potrzeby załatwienia czegoś ko...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Zioła
,
Sery
,
Oliwa
,
Bakłażany
,
Greckie smaki
Brownie z truskawkami i truskawkowym kordiałem. Deser czerwca…?
Właściwie od dawna mamy cudowne lato! Nie wyobrażam sobie, żeby już mogło być inaczej i chciałabym, aby taki stan pogody został na zawsze Znajomi donoszą mi, że w Hiszpanii jest o wiele chłodniej i zastanawiają się nad fenomenem naszych k...
Kuchennymi drzwiami
Desery
,
Czekolada
,
Napoje i drinki
,
Migdały
,
Truskawki
,
Brownie
Zaproszenie do czerwcowej Piekarni!
W taki letni piękny czas zapraszam Was na moje sentymentalne pieczywo czeskie rogaliki! Są wspaniałe i zapewne nie smakują u nas tak, jak u naszych południowych Sąsiadów, alespróbujmy. Kto ma ochotę i może pamięta te wspaniałe rog...
Kuchennymi drzwiami
Piekarnia Amber
Chowder ze szparagami i wędzonym pstrągiem. Zupa dla Niej i dla Niego
Moja wersja anglosaskiego chowdera powstała jako oczywista kontynuacja naszego ostatniego weekendu, który spędziliśmy na pograniczu Kaszub i Borów Tucholskich. W owej przecudnej krainie żywiliśmy się prawie wyłącznie rybami z okoli...
Kuchennymi drzwiami
Zioła
,
Sery
,
Dla Niej i dla Niego
,
Ulubione miejsca
,
Szparagi
Suflet z botwiną i parmezanem. Czerwcowy obiad!
Co na obiad w upalny czerwcowy dzień??? Wszystkie ryby zjedliśmy chyba na Kaszubach, więc warzywa! Kupiłam pęk zdrowej botwiny, bo najpierw miał być chłodnik, ale potem zdecydowałam, że młode buraczki ukiszę, a liście pójdą do sufletu. Suflet da...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Sery
,
Botwina
,
Suflety
Truskawkowe drożdżówki z migdałową kruszonką i lukrem. W podróży…
Uwielbiam podróżować. Odkrywać nowe miejsca i nowe smaki. Ale też odwiedzać stare szlaki, sprawdzone nie raz. Właściwie z małymi przerwami mogłabym stale być w podróży. Nie, kocham swój dom i swoje miasto, ale ciągle gdzieś mnie gna! Dopi...
Kuchennymi drzwiami
Desery
,
Na drożdżach
,
Truskawki
Łosoś jurajski w kurkach z masłem, czosnkiem i koprem. Prosto z patelni!
Maj przekwita najpiękniejszymi kwiatami. Kończy swój czas dorodnymi owocami truskawek i czereśni. Zapełniłam nimi dzisiejszy koszyk. Wysypały się też urodziwe kurki. Wracając z majowego wyjazdu, spotkałam przy drodze nazbierane kobiałki ż...
Kuchennymi drzwiami
Grzyby
,
Czosnek
,
Kurki
,
łosoś jurajski
Rigatoni z sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią. Wiosennie!
Po raz pierwszy kawa na tarasie. Po raz pierwszy ciepłe słońce zagląda w każdy zakamarek ogrodu i domu. Tańczy na oknach wesoły taniec. Widać je na pąkach kwiatów i baziach leszczyny. Nawet trawa nabrała wyraźnej zieleni. Dzisiaj kupiłam pierwsz...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Zioła
,
Sosy
,
Kuchnia włoska
,
Makaron
Bostock. Francuski patent na drugie życie drożdżówki. Boski!
Bostock to chrupiące, staromodne ciasto śniadaniowe, które powstało z kombinacji francuskich tostów i migdałowych rogalików. Krążą plotki, że ma swoje korzenie w Normandii. W każdym razie znamy się od dawna, ale od czasu do czasu musimy się rozs...
Kuchennymi drzwiami
śniadanie
,
Cytrusy
,
Zero Waste
,
Migdały
,
Kredens
Mazurek różany.Tradycja Wielkiej Nocy
Mazurek od bardzo dawna uważamy za nasz narodowy wypiek, ale w rzeczywistości przepis na to ciasto przywędrował do nas najprawdopodobniej z Turcji, a w polskiej tradycji świątecznej zakorzenił się na stałe w XVII wieku. Symbolika mazurka ...
Kuchennymi drzwiami
Desery
,
święta
,
Kwiaty na talerzu
,
WielkaNoc
,
Kredens
,
Mazurki
Kanapki w kolorze green…Fragment
() Uważała, że wszyscy mają o niej jak najgorszą opinię, i bardzo by się zdziwiła, gdyby wiedziała, że ludzie wcale jej nie oceniają jednoznacznie. Jej szczere wypowiedzi kazały niektórym mniemać, że dziewczyna ma własne zdanie niemal na ...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Sery
,
śniadanie
,
Awokado
,
Kanapki
,
Chleb
Pierogi ze szczupakiem. W poszukiwaniu wiosny…
Czekam na wiosnęNa pękające pąki forsycji. Na futerkowe bazie posypane żółtym pyłkiem. Na wychodzące z ziemi główki tulipanów i szafirków. Na fiołki i stokrotki Wybraliśmy się nawet na weekendowy spacer w poszukiwaniu wiosny. Błądz...
Kuchennymi drzwiami
Pierogi
Krem chrzanowy z ziemniakami i jajkiem. Wielkanocna zupa mocy
W moim rodzinnym domu na tydzień przed Wielkanocą odbywało się tarcie chrzanu. Wielkie białe korzenie leżały w spiżarni i czekały na swój czas. A potem na werandzie dziadek i wuj tarli je na tarkach. Babcia polewała chrzan wrzątkiem, dodawała s...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Jajka
,
Ziemniaki
,
WielkaNoc
,
Chrzan
←
Poprzednia
5
6
7
8
9
Następna
→