Cześć =) Kolorowa sałatka ze świeżych warzyw to dawka różnorodnych witamin i mikroelementów niezbędnych dla zdrowia, a jednocześnie wielosmakowa uczta dla podniebienia. Bazą są liście sałaty, na przykład kolorowa mieszanka młodych listków, albo porwane lub pokrojone liście sałaty masłowej, rzymskiej, dębowej, czy nawet lodowej. Wykładamy sałatę na indywidualne talerze, a na wierzch dodajemy inne warzywa, według upodobań. Aby taka sałatka stała się sycącym, pełnowartościowym posiłkiem, warzyw musi być dużo oraz potrzebny będzie dodatek białkowy. Tym razem jest nim pieczony łosoś =)
Potrzebne będą:
- sałata
- plastry ogórka
- plastry pomidora
- szczypior
- pieczony łosoś (lub inna ryba)
- sos sałatkowy (tu musztardowy z koperkiem)
- świeżo mielony pieprz
- kiełki
Sposób wykonania:
1) Wykładamy sałatę jako dolną warstwę na indywidualne talerze / miski.
2) Na to układamy pozostałe składniki i polewamy sosem.
Smacznego =)
Agnieszka