Surowy kalafior jest niezwykle niedoceniany. Zwykle jemy go w wersji gotowanej lub pieczonej, zapominając o tym jak smaczny jest w oryginalnej formie. Lekko chrupiący, soczysty, słodkawy, pyszny! Dziś mam dla Was przepis na przepyszną i bardzo prostą sałatkę z surowego kalafiora z ogromną ilością świeżego koperku, rodzynkami i orzechami włoskimi.
Szukacie pomysłu na nową, imprezową sałatkę?Macie dość oklepanych smaków i przepisów, które wykorzystują wszyscy wasi znajomi? Spróbujcie sałatki z surowego kalafiora a gwarantuję, że będziecie zachwyceni. Nie wiem w czym tkwi jej sekret. Czy chodzi o tą słynną chrupkość?czy może połączenie słodkich rodzynek z orzechami. Ważny jest efekt. A efekt jest przepyszny.
Nie wiem czy wiecie, że poza smakiem, kalafior to solidna dawka zdrowia. Oj sprawdza się na wielu poziomach. Jednak jego głównym atutem są składniki przeciwrakowe - sulforafan i indol 3- karbinolu. Wiem, te nazwy brzmią z lekka dziwacznie, ale wierzcie mi, że są prawdziwe.
Poza tym kalafior znacznie wzmacnia nerki i układ krążenia. Za to także odpowiedzialny jest sulforafan.
Kalafior także zawiera dużą dawkę witaminy C i B!
Jakieś wnioski?
Ja swoje wyciągnęłam. Kalafior jest zdrowy i pyszny. W wersji nieprzetworzonej, na surowo jest jeszcze zdrowszy, więc zamierzam go jeść więcej i częściej, co Wam także serdecznie polecam.
A jeśli będziecie szukali pomysłów na inne ciekawe sałatki to zajrzycie do:
Sałatka z kalafiora z rodzynkami i orzechami włoskimi:
- 1 duży kalafior
- 200 gramów rodzynek
- 150 gramów orzechów włoskich
- duży pęczek koperku
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Kalafiora umyć i osuszyć. Następnie podzielić na niewielkie różyczki. Rodzynki zamoczyć we wrzątku na 10 minut, następnie odcedzić. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Koper bardzo drobno posiekać. W dużej misce wymieszać kalafior, rodzynki, orzechy i koper. Dodać majonez i sok z połowy cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!