Dla tych, którzy nie za bardzo przepadają za pietruszką, będzie to miła niespodzianka. Smaczna, lekko słodkawa zupa krem, sprawdzi się w te zimowe dni. Składniki
1 kg pietruszki (korzeń)4 łyżki oliwy z pestek winogron1 gruszka1,5 l bulionu warzywnegoszczypta startej skórki cytrynowejmigdałyświeża trybulagałka muszkatołowasól, pieprz
Przygotowanie
Pietruszki obieramy i kroimy na plasterki, podsmażamy na oleju przez kilka minut.
Gruszkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki, dodajemy do pietruszki. Smażymy razem 5 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy skórkę z cytryny, gotujemy 15-20 min. Zupę miksujemy na gładko, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Podajemy z posiekaną trybulą i posiekanymi migdałami.