U nas gotuje się w ten sposób...mam dwa produkty (makaron soba i schab) i robimy totalnego freestyla. W zasadzie to najważniejsze później są przyprawy i wcale nie chodzi o to, że im więcej, tym lepiej. Tak zabija się smak składników głównych, a nie o to tutaj chodzi. Raczej o balans, o nasz smak. Solimy prawie tyle co nic, dlatego piszemy...DOPRAWIAMY DO SMAKU...i całe szczęście, bo co (?), jakby wszyscy mieli takie same gusta...a nie daj boże guściki??? Przyprawa 5 smaków jest rewelacyjna, polecamy Rafex Składniki
2 kotlety schabowe p 150 g200 g makaronu soba4 dymki1 cm świeżego imbiru2 ząbki czosnku2 łyżki oleju1/2 łyżki przyprawy 5 smaków2 łyżki jagód goji1 łyżeczka sambal oelek1 łyżeczka (pełna) mąki ziemniaczanejsól, pieprz
Przygotowanie
Dymki kroimy w talarki, podsmażamy razem z plastrami schabu, posiekanym imbirem i czosnkiem na rozgrzanym oleju (bardzo krótko). Dodajemy przyprawę, dosłownie chwilę smażymy, do połączenia przyprawą wszystkich składników. Zalewamy wrzątkiem (ok. 300-350 ml), zmniejszamy płomień.
Następnie dodajemy jagody, sambal oelek i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 min.
W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do sosu z mięsem. Zagęszczamy sos i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Na talerze nakładamy makaron, układamy na nim mięso i polewamy powstałym sosem.