Przepis ten pochodzi z bloga Zagłębie od Kuchni, temat nam bardzo bliski, Gliwice i okolice, i oczywiście kuchnia. Miło powspominać dziecięce chwile…przepis od razu wylądował w naszym schowku i po krótkiej chwili danie wylądowało na talerzu. Pyszne, treściwe, bez zbędnych ale. Bierzcie, kosztujcie, smakujcie i powielajcie.
Składniki
4 marchewki2 pietruszki1 mały seler korzeniowy2 cebule500 g ziemniakównatka pietruszkilubczyk200 g kaszy jęczmiennej4 ziarna ziela angielskiego2 liście laurowesól, pieprz
Przygotowanie
Z obranych jarzyn robimy wywar. Zalewamy zimną wodą (2,5 l), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i solimy do smaku (tak na oko z 1 łyżeczkę).
Cebule obieramy, opalamy i dodajemy do wywaru.
Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmujemy z wywaru, kroimy w kostkę, a sam wywar przecedzamy.
Następnie dodajemy do niego (wywaru warzywnego) kaszę, gotujemy maksymalnie do 10 min (można krócej), dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki (1x1 cm), gotujemy do ich miękkości.
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z posiekanymi natkami.