Jednym z największych plusów bycia na permanentnej diecie odchudzającej jest możliwość objadania się zupami. Oczywiście zupami odchudzonymi :)
Jeśli Ty też walczysz z kilogramami - spróbuj zupy meksykańskiej, którą przygotowałam modyfikując przepis z
Kwestii smaku. Zupka jest niezwykle prosta, pyszna i bardzo sycąca, a co ważne - dość lekka, bo bez żadnych niezdrowych tłuszczy, bez śmietany i mąki. Mąż na diecie był zachwycony :)
Zupa meksykańska z kurczakiem, kukurydzą i czerwoną fasoląSkładniki:- 1 l bulionu warzywnego,
- podwójna pierś kurczaka,
- kukurydza z puszki,
- czerwona fasola z puszki,
- pół żółtej papryki,
- kurkuma,
- pieprz cayenne,
- ząbek czosnku,
- duży świeży pomidor,
- sok pomidorowy lub pomidory z puszki,
- kolendra,
- łyżeczka masła
Przygotowanie:
Pierś pokrój w kostkę, przypraw solą, kurkumą (około 1 łyżeczką), pieprzem cayenne, odstaw. Na patelni rozpuść masło, podsmażaj pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaj pierś i lekko podsmaż, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory, czosnek przetarty przez praskę i duś kilka minut pod przykryciem. Następnie dodaj sok pomidorowy lub pomidory z puszki, kukurydzę oraz fasolę, dolej bulion, zagotuj. Gotuj pod przykryciem kilka minut na małym ogniu. Dopraw do smaku, możesz użyć ostrej papryczki chilli lub odrobiny sosu tabasco.
Zupę podawaj z dodatkiem świeżej kolendry, która doskonale pasuje do zupy i bardzo wzbogaca jej aromat.