Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Est-Ouest
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
370
Kategorie
41
Zielone risotto z "duza" rzezucha i cukinia.
Te duze listki rzezuchy nosza nazwe rukwi wodnej. Kupuje sie to u nas w peczkach albo w plastikowych pudelkach. Robie z tej rzezuchy zupe krem, albo sos do lososia czy pstraga, albo dodaje ja do risotta...Nasza wczorajsza kolacja przez opera...3 porcje...
Est-Ouest
Ryz i risotto
,
Kuchnia Wloska
Kolejny Buddha bowl: quinoa, biala fasola, tofu, marchew, granat i awokado.
Bardzo nam te miski z Buddha bowl posluzyly... kolacyjna pora w srodowy wieczor. Dziele sie wiec smakowitym polaczeniem:Na 1 porcje2 lyzki ugotowanej kaszy quinoa czy komosy ryzowej jak w Polsce nazywaja2 lyzki billet fasoli ze sloika - czyli juz gotow...
Est-Ouest
Buddha Bowl
Bardzo dziwne ciasto czekoladowe: z tofu i z malinami. Dla bezglutenowcow tez!
Czegos takiego jeszcze nie pieklam... dziwne ale pyszne, w miare zdrowe...6 porcjiPrzygotowanie 20 minutPieczenie 25 minut200 g tofu naturalnego tzw: soyeux czyli o nieco luzniejszej konsystencji, kremowej, niz ten w kostkach2 jajka40 g ciemnego cukru2...
Est-Ouest
Ciasta - Gâteaux
Miska czerwonego ryzu z warzywami w mleku kokosowym.
Takie sobie kolacyjne danie na wmiare szybko, bardzo zdrowo i kolorowo.Przygotowanie 30 minut3 porcje1,5 szklanki czerwonego ryzu bio/eko2 cukieniecebulazabek czosnku200 g pomidorkow cherry120 ml mleka kokosowego200 g tofu - smak wedlug uznania albo na...
Est-Ouest
JESIEN/AUTOMNE
,
Warzywa - Légumes
,
Ryz i risotto
Kurczak z jarmuzem i z dynia, sos kokosowy.
Na szybko, na dzisiejszy powakacyjny obiad przyrzadzilam tego kurczaka. Przepis znalazlam w moim ulubionym sportowym miesieczniku "Vital".6 porcjiPrzygotowanie 30 minut750-800 g piersi z kurczaka pokrojonych na kawalki400 ml mleka kokosowego800 g pokro...
Est-Ouest
JESIEN/AUTOMNE
,
Mieso-Viandes
Wino tygodnia: Grande Arche, Saint Emilion Grand Cru, 2012.
Genialne polaczenie z moja slono-slodka kaczka!3 szczepy winne: Merlot dominujacy, Cabernet sauvignon, i Cabernet Franc. Na kilku stronach znawcow win to wino nie cieszy sie zbytnim uznaniem. Jest takie nadajace sie wszystkiego. Mnie osobiscie zachwyci...
Est-Ouest
Wino tygodnia
Piers z kaczki z figami, miodem i purée z batatow.
Czyli cos pysznego na niedzielny obiad!Przygotowanie 30 minut2 porcje2 srednie bataty - obieramy, kroimy w kostke i gotujemy ledwo przykryte osolona woda do miekkosci.1 lyzka gestes smietany i kawaleczek masla - to puréePiers z kaczki okolo 300 g pokro...
Est-Ouest
JESIEN/AUTOMNE
,
Mieso-Viandes
Buddha Bowl - tofu, kasza gryczana, purée z luskanego grochu...
To nasz sobotni obiad. Kolejny Buddha bowl czyli lekko, dietetycznie, zdrowo ale tez smacznie.2 porcje4 lyzki kaszy gryczanej ugotowanej ( zostala mi z poprzedniego dnia)4 lyzki purée z crochu luskanego ( posluzylam sie tym z mrozonki)kawalek ogorka,&n...
Est-Ouest
Buddha Bowl
Wino tygodnia: Château Larose-Trintaudon, Cru Bourgeois 2013 i resztki Tarte Tatin.
Tarta zniknela blyskawicznie bo bylo nas 4 dzisiaj. Goscilismy antkowego przyjaciela Artura od dwoch dni w domu. Wiec byla rozpusta.Nie pierwszy raz gustuje w tym winie ale pierwszy raz o nim pisze. Wino z regionu Médoc czyli nieopodal Bordeaux z 2013 ...
Est-Ouest
Wino tygodnia
Jesienny kurczak.
Duszony z dynia, ze swiezymi figami i z szalwia! Pycha! Podany z winem Château Larose - Trintaudon, Haut Médoc, 2°13, Cru Bourgeois.4 porcjePrzygotowanie 30 minutDuszenie 1 h8 palek kurzecych1 cytryna2 cebule czerwona i bialamala dynia typu Potim...
Est-Ouest
JESIEN/AUTOMNE
,
Mieso-Viandes
Wino tygodnia: Château les Maréchaux, 1ère Côtes de Blaye, Cru Bourgeois, rocznik 2006 i szarlotka.
Zdjecie wyszlo mi nieostre calkiem...To wino mocne, bardzo mocne bo bogate w garbniki czyli w taniny. Czuc je wyraznie po przelknieciu trunku. Bo w pierwszym aspekcie wino to jest nieco okragle, przyjemne w smaku. Dopiero po kilku a nawet kilkunastu se...
Est-Ouest
Wino tygodnia
Jesienna wolowina.
Przepyszne danie obiadowe pachnace jesienia...6 porcjiPrzygotowanie 20 minutDuszenie 1 h w szybkowarze lub 1h45 w garnku800 g dobrej wolowiny u mnie 100% Charolais4 marchewki roznokolorowe2 lodygi selera naciowegomala dynia Butternutgars grzybow lesnyc...
Est-Ouest
JESIEN/AUTOMNE
,
Mieso-Viandes
Buddha bowl: polenta, biala fasola i purée z baklazana.
Kolejna wersja buddyjskiej miski:3 porcjePrzygotowanie 35 minutPieczenie i gotowanie 35 minut1 baklazan125 g polentyzabek czosnkusok z cytryny2 marchewki2 gotowane buraki100 g zielonych oliwke2 lyzki kaparow200 g bialej fasoli z puszkikilka winogornzie...
Est-Ouest
Buddha Bowl
Buddha bowl: kuskus, ciecierzyca and co.
W tym tygodniu wrocilam do moich ukochanych Buddha Bowl czyli misek Buddy, ktore serwuje kolacyjna pora. Pierwsza byla w czwartek, druga w piatek... i chcialoby sie jeszcze, ale ze wzgledu na czas przygotowania nie zawsze mam taka mozliwosc. Po zjedzie...
Est-Ouest
Buddha Bowl
Wino tygodnia : 1. Charmes de Kirwan, Margaux 2014 i Karpatka.
Raz w tygodniu, zupełnie jak nietypowi Francuzi otwieramy sobie z mężem butelkę wina. Zazwyczaj nie jest to standardowa butelka o pojemności 750 ml, bo tyle nie pijemy a połówka czyli 375 ml. Nie mamy też w domu odpowiedniej piwnicy do win, więc ...
Est-Ouest
Wino tygodnia
Pizza z miasta Sète czyli śródziemnomorska z kozim serem.
4 porcje choć we Włoszech była by to tylko 1 porcja! 250 g ciasta na pizzę800 g pomidorów2 ząbki czosnku100 gkoziego twarogu czyli Faisselle de chèvre200 gświeżego koziego seraCzarne oliwkiSól, pieprz, oreganoOliwaPomidory obi...
Est-Ouest
Pizze i placki
←
Poprzednia
4
5
6
7
8
Następna
→