Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Est-Ouest
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
370
Kategorie
41
Wegetariańska Samoussa i curry z marchewki. Inspiracja azjatycka.
3-4 porcje Przygotowanie około 1 h Na samoussa: 10 płatów ciasta Brick 300 g ziemniaków 150 g groszku z mrożonek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru 1 łyżeczka kurkumy Kilka listków kolendry 1 łyżeczka kminku Olej do smażenia Sól...
Est-Ouest
Warzywa - Légumes
,
Kuchnia azjatycka
Filet z kurczaka na parze, warzywa i sos musztardowy.
4 porcjePrzygotowanie około 1 h4 filety z kurczaka4 gałązki rozmarynuOliwa z oliwek2 cukinie6 mini-papryk2 batatyKremówka – 5 łyżekSól, pieprzSos musztardowy:100 g delikatnej musztardySzklanka kremówkiDwie łyżeczki bulionu cielęcego ...
Est-Ouest
Mieso-Viandes
Smoothie z łuskanego grochu. Zupy 2016/2017
4 porcje Przygotownie 45 minut Moczenie grochu kilka godzin 250 g łuskanego grochu 2 ziemniaki 20 cl śmietanki Liść laurowy 1 l wody Sól Namoczyć groch w zimnej wodzie – kilka godzin od 4 do 12 godzin. Potym czase włożyć odsączony...
Est-Ouest
Zupy - Soupes
,
Zupy 2016/2017
Krem z marchewki z pomarańczą. Zupy 2016/2017
4 porcje Przygotowanie 35 minut 750 gmarchwi 2 szalotki 1 pomarańcza 750 ml bulionu warzywnego Masło Szczypta cukru, kolendry, kminku i imbiru Kremówka – 3 łyżki Sól, pieprz Na maśle podsmażyć szalotki, dodać marchewki i chwilę d...
Est-Ouest
Zupy - Soupes
,
Zupy 2016/2017
Bardzo delikatne ciasto : jabłka, ricotta i zmielone migdały. Kuchnia włoska.
Przepyszne ciasto… 6 porcji Przygotowanie 20 minut Pieczenie 40-45 minut 5-6 jabłek Masło do jabłek Przyprawa do piernika – jeśli lubicie 50 g cukru Cytryna: sok i skórka 120 g masła 3 jajka 200 g cukru trzcinowego, ciemnego 250 g...
Est-Ouest
Ciasta - Gâteaux
,
Kuchnia Wloska
Polenta, szynka i purée z szynki. Kuchnia Basków od Michel Niquet.
Takie nietypowe danie gościło dziś na naszym obiadowym i sobotnim stole. Michel Niquet prowadzi w kraju Basków, w Ciboure swoją restaurację “Chez Mattin”, która jest znana w całym regionie. Jeden z numerów “Sud Ouest Gourmand” poświęcił mu kilk...
Est-Ouest
Mieso-Viandes
,
Kuchnia Baskow
Bulion czosnkowy. Zupy 2016/2017
Bardzo ciekawa zupa bo taka inna od tych najbardziej znanych. Na bazie czosnku posiada spore walory zdrowotne. Podałam ją wczoraj z grzankami z serem i cała rodzina się zachwyciła. 4 porcje Przygotowanie 40 minut 8 sporych, obran...
Est-Ouest
Zupy 2016/2017
Krem z zielonej pietruszki i jajko w koszulce. Zupy 2016/2017
Bardzo prosta i smaczna propozycja. 4 porcje Przygotowanie 30-40 minut 3 pęczki zielonej pietruszki, średnie pęczki czyli około 200 g ziela po odrzuceniu najgrubszych łodyżek. 300 g ziemniaków 75 cl bulionu drobiowego Masło Szklanka śmie...
Est-Ouest
Zupy 2016/2017
Tagliatelles z bazyliowym kremem i pomidorami. Kuchnia włoska.
Coś przepysznego.. to połączenie kremu bazyliowego z concassé z pomidorów! Byliśmy tym smakiem zachwyceni I uż rodzina zamówiła kolejną realizację tego przepisu… warto spróbować!3 porcjePrzygotowanie 30 minut250 g makaronu wstążki, ...
Est-Ouest
Makarony- Pâtes
,
Kuchnia Wloska
Bananowo-orzechowy cake. Kuchnia międzynarodowa.
Upiekłam go specjalnie dzisiaj bo jutro Antek mój gra kolejny turniej golfowy a to jak wiadomo sporo koncentracji, stresu, ponad 7 km marszu, w zimnie i w deszczu… akurat jutro ma lać. Więc te 4 do 5 godzin wysiłku wymaga systematycznego wspoma...
Est-Ouest
Ciasta - Gâteaux
,
Kuchnia miedzynarodowa
Kurczak w ziołach czyli danie POPULARNE. Kuchnia francuska według Michel Guérard.
Popularne czyli bliskie populacji z łaciny «populus». Dla Michel’a Guérard, tego wytrawnego znawcy kuchni (3* Michelin) to:«przypomnienie smaku dzieciństwa» i «Danie popularne jest bardziej związane z przyjemnością...
Est-Ouest
Mieso-Viandes
,
Kuchnia Francuska
Pożywna zupa-krem z soczewicy, z przyprawami z różnch kontynentów. Zupy 2016/2017
Uwielbiam tę zupę! Przede wszystkim za smak, ale też za konsystencję, walory zdrowotne i za to, że rozgrzewa w zimny wieczór.4 porcje30 minut przygotowania200 gczerwonej soczewicyPół cebuliZąbek czosnkuMarchewka1 litr bulionu z...
Est-Ouest
Zupy - Soupes
,
Zupy 2016/2017
Anyżkowy krem z kalafiora – Zupy 2016/2017
Smakowita propozycja na zimową kolację.4 porcjePrzygotowanie 45 minut1 kalafior2 ziemniaki1 bulwa kopru włoskiego. Uwaga nie wyrzucamy zielonych części!Bulion drobiowy z waszych zasobów – u mnie zamrożona porcja.Smietana Sól, ...
Est-Ouest
Zupy - Soupes
,
Zupy 2016/2017
Zapiekanka z letnimi owocami czyli FLAN aux fruits rouges. Kuchnia francuska.
Trochę jak wspomnienie lata, ten szybki deser przypomina słodycz minionych słodko-kwaśnych dni. Flan to tradycyjna francuska zapiekanka cukiernicza, trochę jak pieczony budyń. Na 6 porcji4 jajka120 gmąki80 gcukru0,5 lmleka1 łyżka syropu różanego...
Est-Ouest
Desery - Desserts
,
Kuchnia Francuska
Zupa z rukwi z jajkiem w koszulce. Zupy 2016/2017.
Sezon na zupy otwarty! Bo zimno… uf, uf i głodno… I jakoś pocieszyć się trzeba! A zupy we Francji to typowo kolacyjne danie. Bardzo rzadko je się zupy, nawet te zimne gdy jest za oknem ciepło. Za to zimą tradycyjną kolacją jest właśnie zupa, sał...
Est-Ouest
Zupy 2016/2017
Polędwica wieprzowa w sezamie i w Tahiné. Kuchnia z inspiracji azjatyckiej.
A więc szybka, bo w 25 minut obiad jest gotowy i zdrowy. Gdy nie możecie znaleźć pasty Tahiné czyli purée z sezamu możecie zrobić ją w domu. Podam później przepis. 4 porcjePrzygotowanie i duszenie 25 minut600 g polędwicy wieprzowejP...
Est-Ouest
Mieso-Viandes
,
Kuchnia azjatycka
←
Poprzednia
10
11
12
13
14
Następna
→