Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Est-Ouest
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
370
Kategorie
41
Haddock, soczewica, rzodkiewki – sobotni obiad. WIOSNA/PRINTEMPS
Prosto, zdrowo i smacznie.3 porcjePrzygotowanie 25 minut300 g wędzonego plamiaka czyli HaddockSzklanka zielonej soczewicyPęczek rzodkiewekPół pęczka cebulek dymek ze szczypiorkiemLiść laurowyGałązki tymiankuSól, pieprzOcet balsamiczn...
Est-Ouest
WIOSNA/PRINTEMPS
,
Ryby - Poissons
Zapiekanka : dorsz, szpinak, quinoa. WIOSNA/PRINTEMPS
A takie proste obiadowe danie na dzisiaj…3 porcjePrzygotowanie 20 minutZapiekanie 30 minut3 porcje dorsza po 150 g600 gświeżego szpinaku – odkładamy kilka największych listków by zawinąć w nie rybęPół szklanki kaszy quinoa2 jajka2 ły...
Est-Ouest
WIOSNA/PRINTEMPS
,
Ryby - Poissons
Zielona pizza. WIOSNA/PRINTEMPS
Gościła na jednej z naszych tego-tygodniowych kolacji. Jest pyszna choć nieco nietypowa. Przepis z «Elle à table»4 porcjePrzygotowanie 30 minutPieczenie 20 minut500 gciasta na pizzęPęczek zielonych szparagów80 g mi...
Est-Ouest
WIOSNA/PRINTEMPS
,
Pizze i placki
Surowa tarta – truskawki, biała czekolada, owsiano-migdałowy spód. WIOSNA/PRINTEMPS
Przepis znalazłam w najnowszym numerze miesięcznika «Régal». Dość nietypowy ale pyszny!8 porcjiPrzygotowanie 1 h Chłodzenie 2 hSpód:160 gzmielonych migdałów60 gpłatków owsianych4-5 łyżek syropu z agawy25 ggorz...
Est-Ouest
Ciasta - Gâteaux
,
WIOSNA/PRINTEMPS
Tempura z łososia i warzyw czyli nieco po japońsku ! WIOSNA/PRINTEMPS
Choć latem też to danie będzie dobre!Skorzystałam z działu przepisów z “Elle à table” poewięconego japońskiej panierce czyli tempurze… I zachwyciłam samą siebie i całą rodzinę! Mega proste, mega pyszne i w miarę zdrowe! Przygotowani...
Est-Ouest
WIOSNA/PRINTEMPS
,
Ryby - Poissons
Kurczak wiosenny ze szparagami, groszkiem i sosem Pistou. WIOSNA/PRINTEMPS
Dość nietypowy kurczak bo gotowany w bulionie z warzywami wiosny. Jego smak zaostrza sos prowansalski pistou. Całość pyszna i dietetyczna.6 porcjiPrzygotowanie 45 minut750 gpiersi z kurczaka300-400 gmłodego groszku w strączkach ( ak...
Est-Ouest
WIOSNA/PRINTEMPS
,
Mieso-Viandes
Pizza-warkocz z różowym pesto, szynką, rukolą i mozarellą di Buffala. WIOSNA/PRINTEMPS
Ciąg dalszy naszej week-endowej kuchni, tym razem wczorajsza kolacja. I dalej eksperymentujemy z pizzą. 4-6 porcjiPrzygotowania 20 minut ( bez robienia ciasta)Pieczenie 30 minut400 g ciasta na pizzę rozwałkowanego w spory prostokątG...
Est-Ouest
WIOSNA/PRINTEMPS
,
Pizze i placki
Tarta dla Mamy na dzień Mamy – migdałowa z czerwonymi owocami według Ch. Ferber. WIOSNA/PRINTEMPS
Jutro, we Francji Dzień Matki. Zawsze przypada on na ostatnią niedzielę maja i cieszy nie tylko mamy. W mojej kulinarnej kuchni pojawiła się więc tarta dla Mam, specjalna propozycja Christine Ferber ( tej znakomitej wytwórczyni konfitru z Alzacji) opu...
Est-Ouest
Ciasta - Gâteaux
,
WIOSNA/PRINTEMPS
Medaliony wieprzowe w sosie z zielonego pieprzu. Wszystkie sezony.
Oj zimowo wygląda ten dzisiejszy talerz. A to za sprawą kolejnej zmiany planów. To typowy obiad, którego miało nie być! Antek miał dziś turniej golfa. Mieliśmy jechać z nim do Médoc i zjeść obiad razem, po turnieju, w golfowej rstauracji. W n...
Est-Ouest
Mieso-Viandes
Pizza-ślimak, na szybko… pesto, szynka parmeńska i suszone pomidory. Wszystkie sezony.
Zagotowało się w mojej kuchni i dosłownie i w przenośni. Nastąpiły bowiem zmiany planów, opóźnienia, obsunięcia i trzeba było się nagle i szybko dostosowywać kulinarnie. Nie lubię, bardzo tego nie lubię bo jestem pania domu, u której jest wszys...
Est-Ouest
Pizze i placki
Truskawkowe Shortcakes. WIOSNA/PRINTEMPS
Czy jest coś smaczniejszego niż ten brytyjski deser podany na słonecznym tarasie w połowie maja? Może i jest, ale i tak brytyjski deser zaspokoi niejedno z wiosennych pragnień. Shortcake to tradycyjne brytyjskie a później i amerykańskie ...
Est-Ouest
Ciasta - Gâteaux
,
WIOSNA/PRINTEMPS
Sycylijska Caponata. WIOSNA/PRINTEMPS. LATO/ETE.
Pisałam już dwa tygodnie temu, że powoli zaczyna się sezon na bakłażany. Pojawia się ich coraz więcej na naszych rynkach i to w różnych gatunkach. W ostatnim numerze “Régal" znalazłam przepis na sycylijską Caponatę podany przez Sycylijkę Helenę. Do...
Est-Ouest
WIOSNA/PRINTEMPS
,
LATO/ETE
,
Warzywa - Légumes
Tarta – korona: cukinia, chorizo i ser kozi. WIOSNA/PRINTEMPS. LATO/ETE
Taki nietypowy powód podania tarty… 4 porcjePrzygotowanie 20 minutPieczenie 35 minut250 g kruchego słonego ciasta, na maśle…2 cukinie1 duża cebula albo 2-3 dymki ze szczypiorkiem w końcu jest na nie sezon12 plasterków kiełbasy chorizo200 ...
Est-Ouest
WIOSNA/PRINTEMPS
,
LATO/ETE
,
Tarty slone
Tort rabarbarowy. WIOSNA/PRINTEMPS
Przepis na ten tort znalazłam w kwietniowym numerze «Sól i pieprz» z 2002 roku. Kusił mnie ten tort już od jakiegoś czasu ale zamieszczeony w mięsięczniku przepis był niezwykle niedokładny. Jakby nie dotłumaczony bo przecież to pism...
Est-Ouest
Ciasta - Gâteaux
,
WIOSNA/PRINTEMPS
Kwiaty cukini w cieście. WIOSNA/PRINTEMPS
Włoski specjał choć jadany też na południu Francji. Wiosna jest idealnym sezonem na to wykwintne danie, a zarazem niezwykle proste. Ja podałam je wczoraj jako przystawkę do naszej kolacji, gdyż w pudełku, które kupiłam było 12 kwiatów cukini. ...
Est-Ouest
WIOSNA/PRINTEMPS
,
Warzywa - Légumes
Okoń morski w sałacie, kremowa soczewica. Wszystkie pory roku.
A to ciekawe! Zawinąć rybę w liść sałaty i ją upiec! Podać na kremowej, zielonej soczewicy. Nic prostszego! 3 porcjePrzygotowanie 10 minutGotowaniei pieczenie 20 minut3 porcje ryby ( może być inna biała ryba, wybieramy ...
Est-Ouest
Ryby - Poissons
←
Poprzednia
12
13
14
15
16
Następna
→