Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
eintopf
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
176
Kategorie
27
Sznycel cielęcy w maku z sosem z palonego masła i jabłka
Zwariowaliśmy, jak zobaczyliśmy ten przepis Aleksandra Barona w jego książce "Przepisy i opowieści". Panierka z maku, to musi być coś, pomyśleliśmy i nie zawiedliśmy się! Nie sposób nie wspomnieć też o sosie, jest nieziemski! Talerze będziecie wylizywa...
eintopf
Mięsiwa
Buraczany hummus
Hummus, wiadomo, potrawa narodowa :) Żeby wyglądała i smakowała bardziej po polsku, dodaliśmy do niej pieczone buraki. Smakuje wyśmienicie!Składniki:3 średniej wielkości buraki165 g ugotowanej cieciorki2 łyżki pasty tahini2-3 ząbki czosnku, wyciśnięte2...
eintopf
Dania wegetariańskie
,
Przystawki
,
Wegańskie
,
Pasty
Pulpety rybne z kuminem w sosie pomidorowym
Kolejna propozycja z cudownej "Jerozolimy" Y. Ottolenghi i S. Tamimi.Składniki:3 kawałki białego chleba, bez skórki, 60 g600 g białej ryby, my użyliśmy mintaja1 średnia cebula, posiekana4 ząbki czosnku, wyciśnięte30 g natki pietruszki, posiekanej30 g k...
eintopf
Azjatyckie harce
,
Ryby
Jabłka pod kruszonką
Przepis Aleksandra Barona, którego uwielbiamy i darzymy ogromnym szacunkiem.Wpadł na wspaniały pomysł dodania do kruszonki papryki wędzonej, która wynosi ten deser na inne poziomy.Składniki:2-3 jabłka200 ml maślankicukier (opcjonalnie)kruszonka:100 g m...
eintopf
Dania wegetariańskie
,
Słodkości
Bataty smażone z brukselką, szpinakiem, awokado i jajkiem w koszulce
Ciepłe, pożywne śniadanie zrobi Wam dobrze w zimny poranek. Poniższa wariacja inspirowana była hasłem: co tam mamy w lodówce? :)Składniki: (2 duże porcje)1 większy batat, obrany, pokrojony w kostkę8 szt. brukselek, przekrojonych na pół1 średnia czerwon...
eintopf
Dania wegetariańskie
,
Przystawki
,
Na śniadanie
Zupa tajska z krewetkami i mlekiem kokosowym
Prosta i szybka w wykonaniu. Rozgrzewa idealnie.Składniki:2 łyżki oliwy4 ząbki czosnku, posiekane4 łyżeczki startego imbiru2 łodygi trawy cytrynowej1 łyżeczka curry1/2 łyżeczki płatków chili2 szklanki wywaru warzywnego500 g krewetek, oczyszczonyc...
eintopf
Azjatyckie harce
,
Zupy
,
Owoce morza
Życzenia
Kochani! Spieszymy już do Was z życzeniami, bo pewnie przez kolejne trzy dni nie będziecie mieli czasu tu zaglądać :) Przede wszystkim bądźcie zdrowi, niech udadzą się wszystkie Wasze potrawy świąteczne, zaskoczcie rodzinę, bliskich, a przede wszystkim...
eintopf
świąteczna pavlova z żurawiną
Tak jak nie przepadamy za słodyczami, tak pavlovą uwielbiamy! W tej odsłonie prezentuje się wyjątkowo. Przepis miał swoją premierę w świątecznym wydaniu Szczecińskiego Magazynu Prestiż.Składniki (beza):4 białka z dużych jajek250 g drobnego cukru1 łyżec...
eintopf
Nasze dzieci to lubią
,
Słodkości
,
Boże narodzenie
Buraczane pierogi z rybą
Były już pierogi z nadzieniem z buraków, tym razem postanowiliśmy odwrócić role :) Przepis miał swoją premierę w świątecznym wydaniu Szczecińskiego Magazynu Prestiż.Składniki (ciasto):1 szklanka i 2/3 mąki pszennej½ łyżeczki solipasta buraczanawoda, mą...
eintopf
Ryby
,
Boże narodzenie
Onigirazu z wołowiną bulgogi
Te małe "kanapeczki" z ryżu do sushi i wołowiną owinięte w liść nori, zachwyciły nas pewnego razu w Berlinie, w Markt Halle 9. Zatęskniliśmy za nimi, więc postanowiliśmy przygotować swoje wersje w domu. Możecie zmieniać zawartość "kanapki" w zależności...
eintopf
Przystawki
,
Mięsiwa
,
Ryże i kasze
Ciastka migdałowe z herbatą Earl Gray
Świetne na wieczory przedświąteczne, czy na słodki prezent. Dla wielbicieli migdałów, pozycja obowiązkowa.Składniki:200 g płatków migdałowych, zmielonych w malakserze200 g cukru pudru + garść do obtoczenia ciastekbiałka z 2 dużych jaj1/2 łyżki herbaty ...
eintopf
Nasze dzieci to lubią
,
Słodkości
,
Boże narodzenie
Makaron z jarmużem, bekonem i serem
Jarmuż, jemy go ostatnio coraz więcej. Tym razem wylądował w makaronie, ale nie byle jakim! Przywędrował do nas, dzięki naszym przyjaciołom, prosto z Włoch :) Piękny, prawda? Patrycja, Bartek, dziękujemy!Składniki:250 g makaronu jaki lubicie, my ...
eintopf
Mięsiwa
,
Makarony
,
Dania do 20 minut
Tosty ze smażoną figą i cytrynową ricottą
Świetne na śniadanie, czy przystawkę. Proste i szybkie w wykonaniu.Składniki:4 kromki chleba, jaki lubicie, my użyliśmy razowego2 świeże figikapka octu balsamicznegokapka miodukilka liści rukoli100 g ricottyskórka starta z 1 cytrynysól, pieprzWymieszaj...
eintopf
Dania wegetariańskie
,
Przystawki
,
Na śniadanie
,
Dania do 20 minut
Bibimbap z wołowiną bulgogi
Po naszych kulinarnych podróżach do Berlina, naszła nas ochota na bibimbap, popularne, koreańskie danie. Samo słowo bibimbap znaczy: mieszany ryż, mieszane danie.Przepis na dwie porcje.Zacznijcie od przygotowania wołowiny bulgogi.Składniki:500 g ...
eintopf
Mięsiwa
,
Azjatyckie harce
,
Ryże i kasze
Sałatka z makaronem, pieczoną pomarańczą, grejpfrutem i burakiem
Lekka warzywno-owocowa sałatka. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.Składniki:250 g makaronu, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu3 łyżki oliwy z oliweksok z 1/2 cytrynypieprzsól1 szt. buraka, obranego, pokrojonego w plastry1 szt. grejpfruta, obr...
eintopf
Dania wegetariańskie
,
Makarony
,
Sałatki
Włoski sernik z mascarpone i ricottą, pokryty konfiturami
Nasz sposób na deszczowy dzień :)Podstawa z herbatników:200 g herbatników,50 g cukru,110 g miękkiego masłaodrobina masła do nasmarowania formy Masa serowa:250 g sera mascarpone (w temp. pokojowej),250 g sera ricotta ( w temp. pokojowej),100 g cukru,łyż...
eintopf
Nasze dzieci to lubią
,
Słodkości
,
Boże narodzenie
,
Wielkanoc
←
Poprzednia
4
5
6
7
8
Następna
→