#obiad #gołąbki #ziemniaki #twaróg #koperek #gorgonzola#kapustawłoska #dinner #stuffedcabbage #potatoes #cottagecheese#fennel #kalecabbage #cabbage #cheese
Bardzo lubię wersję klasycznych gołąbków z mięsem mielonym w sosie pomidorowym- w wersji tradycyjnej z białej kapusty. Uwielbiam pierogi ruskie, a kiedy dowiedziałem się, że możliwe jest połączenie obu dań musiałem koniecznie wypróbować przepis. Nie zawiodłem się a podwójnie zaskoczyłem jak pyszna jest wersja nadzienia ziemniaczanego w nieco innej wersji gołąbków w kapuście włoskiej. Niby kiedyś danie podawano na stołach biedniejszej ludności- jak dla mnie to niezły rarytas!
DLA 4 OSÓB 40 MINUT 60 MINUT ŁATWE
- 1 kapusta włoska
- 1 kg ziemniaków starych
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 spore cebule
- 200 g boczku
- 1 garść koperku
- Sól, pieprz świeżo zmielony
- SOS KREMOWY GORGONZOLA
- 100g sera Gorgonzola
- 200 ml śmietanki 30%
- Sól, pieprz świeżo zmielony
- Kapustę zanurzyć w osolonym i posłodzonym łyżką cukru wrzątku, odrywać kolejno liście. Można lekko podgotować aby zmiękły. Wyciąć na płasko zgrubienie przy każdym liściu aby łatwiej składało się gołąbki.
- Ziemniaki ugotować, pilnować aby się nie rozgotowały. Potrzebować będziemy odmiany sypkiej. Ważne, aby użyć do przepisu ziemniaków starych, gdyż młode bądź wczesne mają zbyt dużo wody w sobie.
- Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, obficie posypać pieprzem i solą.
- Boczek pokroić w kostkę i również smażyć na złoty kolor.
- Wymieszać ugotowane lekko ostygnięte ziemniaki z cebulą i boczkiem, dodać sporą ilość koperku oraz twaróg. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Gołąbki zawijać jak tradycyjne. Sporą łyżkę farszu nakładamy na brzeg liścia od strony głąby, po czym zakładamy boki do środka i całość rolujemy ugniatając, kształtując naszego gołąbka.
- Ser gorgonzola wymieszać ze śmietanką, podgrzać na ogniu do połączenia się składników, przyprawić pieprzem.
- Ułożone w naczyniu żaroodpornym gołąbki zalać przygotowanym sosem.
- Przykryte liściem gołąbki piec w rozgrzanym do 180° C piekarniku przez 30-40 min w zależności od długości gotowanej uprzednio kapusty.
[GOŁĄBKI ZIEMNIACZANE W SOSIE KREMOWYM Z GORGONZOLI/ potato stuffed cabbage rolls with creamy gorgonzola sauce]