Jednak od czego są kremy. Jest to zupa zmiksowana i dzięki warzywom, które są zblendowane jest bardzo gęsta i wg smaczniejsza. Z każdej zupy można zrobić krem. Dodając do tego pełnoziarniste grzanki mamy pyszny i syty obiad. U mnie w domu każdy się zajada. Robi się je szybko. Wystarczy bulion, ulubione lekko podsmażone warzywa i to wszystko. Najdłużej trwa zrobienie bulionu ale ja często mam w zamrażalce bo robię na zapas.
Buraki są pyszne, lekko słodkie a podpieczone to już poezja. Mogą być do wszystkiego, nawet ciasto z nich jest pyszne :)
- 800 g buraków
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół cytryny
- sol, pieprz, majeranek
DO PODANIA
- grzanki
- kleks z jogurtu greckiego
- Buraki dokładnie myjemy, układamy na blaszce do pieczenia i zawijamy w folie aluminiowa. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 1,5 godz
- Po upieczeniu zostawiamy do przestygnięcia i zdejmujemy skórkę. Cebule, buraki i czosnek kroimy na kawałki (nie musza być male bo potem i tak wszystko będzie zblendowane)
- Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy wszystkie warzywa. Podsmażamy ok 4 minut, następnie zalewamy ciepłym bulionem, przyprawiamy sola, pieprzem, majerankiem, wyciskamy cytrynę i dusimy pod przykryciem ok 10 minut
- Po tym czasie blendujemy na gładką masę. Podajemy cieple z dodatkami
1 porcja