Zapiekane przepiórcze jajka z czerwoną papryką i fasolką
![[cml_media_alt id='2776']jajka-przepiórki[/cml_media_alt]](http://www.voitstudio.pl/cookillu/wp-content/uploads/2015/11/jajka-przepiórki.gif)
Składniki na 4 porcje:
— Jajka przepiórcze — 4, 5 sztuk na 1 porcję
— Fasola jaś — 2 puszki, odcedzone
— Czerwona papryka — 2 sztuki, cienko pokrojona
— Cebula — 2 sztuki, pokrojone w kostkę
— Czosnek — 2 ząbki, drobno pokrojone
— Passata pomidorowa — 500 ml
— Rozmaryn — 1 łyżka
— Wędzona papryka — 1 łyżeczka
— Sól i pieprz
— Masło — 2 łyżki
Sposób przyrządzenia:
— Włączamy piekarnik na 200º C.
— Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy pokrojoną cebule i dusimy na średnim ogniu przez około 10 minut. Uważając by się nie przypaliła.
— Dodajemy paprykę oraz czosnek.
— I kontynuujemy smażenie przez dalsze parę minut.
— Następnie wlewamy passate, fasolę, wędzoną paprykę i liście rozmarynu.
— Przyprawiamy solą i pieprzem.
— Pozostawiamy na ogniu jeszcze 10 minut, aż sos zgęstnieje.
— Rozdzielamy pomiędzy małe naczynia do pieczenia lub jak wolimy, jedno duże.
— Wbijamy ostrożnie jajka na wierzch i zapiekamy w piekarniku w zależności jakie żółtko lubimy, mniej więcej 12 minut.
— Gdy jajka już są gotowe doprawiamy raz jeszcze odrobiną wędzonej papryki, pieprzem i serwujemy.
![[cml_media_alt id='2780']baked-egg[/cml_media_alt]](http://www.voitstudio.pl/cookillu/wp-content/uploads/2015/11/baked-egg.jpg)
![[cml_media_alt id='2781']baked-egg-3[/cml_media_alt]](http://www.voitstudio.pl/cookillu/wp-content/uploads/2015/11/baked-egg-3.jpg)
—
Baked Quails Eggs
with red pepper, butter beans and rosemary leaves
Serves 4
— Quails eggs — up to 4, 5 eggs for 1 serve
— Butter beans — 2 cans, drained
— Tomato passata — 500 ml
— Red peppers — 2, sliced
— Onion — 2, diced
— Garlic cloves — 2 diced
— Rosemary leaves — 1 tbsp
— Smoked paprika — 1 tsp
— Salt and pepper
— Butter — 2 tbsp
Preparation:
— Pre-heat oven to 200º C.
— In a pan, heat the butter on a medium heat and add in diced onions.
— Gently sauté on a medium heat, for about 10 minutes, careful not to burn them.
— Add the red peppers and garlic.
— Continue to cook gently for a further few minutes.
— Then add passata, butter beans, smoked paprika and rosemary leaves.
— Season with salt, pepper, and stir well.
— Leave to reduce for 10 minute, until the sauce has thickened.
— Transfer into individual baking dishes (or just one).
— Carefully crack the eggs into each dish.
— Place into the oven and cook for 12 minutes depending on how you want the yolk.
— When the baked eggs are done, take them out and sprinkle with a little more paprika and pepper.
The post Zapiekane przepiórcze jajka appeared first on Cookillu.