Składniki:
około 8 porcji
400 g makaronu, u mnie farfalle
500 g świeżych liści szpinaku
1 słoik, czyli 270 g pomidorów suszonych w oleju
200 g sera feta
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Sos:
1 łyżka majonezu
2 łyżki śmietany 18%
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku starty na tarce
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu, wymieszaj go z łyżką oliwy i odstaw do ostygnięcia.
2. Opłukaj i osusz szpinak. Podziel liście szpinaku na kilka porcji i po kolei wkładaj je na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię. Posól i mieszając, doprowadź do zwiędnięcia liści (ok. 2-3 minuty). Po przygotowaniu wszystkich porcji dobrze odcedź szpinak na sitku (nawet dociskając łyżką, aby puścił sok) i włóż go do miski na sałatkę.
3. Pokrój fetę i pomidory suszone na mniejsze kawałki i włóż do przygotowanej miski. Następnie dodaj przestygnięty makaron.
4. Przygotuj sos, mieszając razem wszystkie składniki. Polej sałatkę.
Podawaj na zimno. Dopraw solą i pieprzem.