Sambar to aromatyczna zupa z soczewicy z pastą z tamaryndu.Jest przygotowywana w południowych Indiach oraz na Sri Lance.Soczewica jest źródłem cennych witamin oraz białka, jest też niskokaloryczna.Hindusi doceniają jej właściwości i jest ona bardzo pop...
Kuchnia roślinna to często coś z niczego. Rozglądasz się wokół i już jest pomysł. Bo przecież jakieś warzywa, jakieś strączki, nasiona i pesteczki roślinożerca ma zawsze pod ręką. Prosta zupa, która powstała na zasadzie, co mam to użyję :). Szybko przy...
Krem z czerwonej soczewicy to sycący i aromatyczny krem nawet dla maluchów powyżej 12 miesiąca życia jest dobry na każdą porę roku – nie tylko w chłodne dni. Soczewica ma wiele cennych wartości odżywczych, które można dostarczać o każdej porze roku. Gd...
Odkąd ponownie zaprzyjaźniłam się z mięsem (choć słowo przyjaźń w tym przypadku jest mocno przesadzone), rzadziej sięgam po wszelakie warzywa strączkowe. Brak pomysłu, a przede wszystkim brak czasu w miniony piątek sprawił, że postanowiłam zrob...
Soczewica i marchewka komponują się ze sobą idealnie, o czym przekonałam się już wielokrotnie (np. w pasztecie, czy pierogach). Przyjemnie słodkie, słoneczne barwy sprawdziły się także w roli zupy-kremu. Uwielbiam takie rozgrzewające zupy! Wystarczy 25...
Soczewica i marchewka komponują się ze sobą idealnie, o czym przekonałam się już wielokrotnie (np. w pasztecie, czy pierogach). Przyjemnie słodkie, słoneczne barwy sprawdziły się także w roli zupy-kremu. Uwielbiam takie rozgrzewające zupy! Wystarczy 25...
Dzisiaj się nie rozpisuje, bo w sumie nie byłoby tak szybko tego przepisu, gdyby nie jedna z Facebookowych fanek profilu PrymitywnaKuchnia.pl, która no pisząc wprost wymogła, czy delikatniej, przyspieszyła proces powstawania zupy Zupy dość zwycz...
Moja kuchnia niedługo zostanie okrzyknięta "prosto, bo prosto". Ciągły brak czasu zmusza mnie do kombinowania maksymalnie prostych dań, najlepiej jednogarnkowych, nie zabierających więcej niż pół godziny na przygotowanie. Ma to też swój ogromny plus - ...