- 300 g pieczarek
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 200 ml słodkiej śmietanki 18%
- 100-150 ml mleka
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
Keks: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i rozgnieść na puree. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce masła. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i całość dusić do odparowania wody.
Do przestudzonych ziemniaków dodać podsmażone pieczarki z cebulą i boczkiem, jajka, żółtka, drobno starty ser, natkę pietruszki i przyprawy.
Masę dokładnie wyrobić dłonią i przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, średniej wielkości, keksówki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C i piec przez 1 godzinę, z czego ostatnie 10 minut na opcji grill,
Podawać na zimno lub na ciepło.
Sos: drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, dodać do niej, pokrojone w półplasterki pieczarki i dusić do odparowania wody. Dodać mąkę, wymieszać i całość przez chwilę przesmażyć. Wlać śmietankę i wymieszać. Gdy sos zacznie gęstnieć wlać mleko (taką ilość żeby uzyskać konsystencję sosu która nam odpowiada). Zagotować i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Do gotowego sosu można dodać posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!
Przepis (po moich małych modyfikacjach) pochodzi z tego bloga.