Wiosenne kolory zatopione w aromatycznej galarecie... Danie, które widzicie na zdjęciach, zostało przygotowane w formie Tupperware "Liliana" D20. Efekt jest fantastyczny, prawda? Spokojnie jednak można przygotować ten galart w każdej formie - w kubeczkach, w silikonowych formach do muffinek itp.
Składniki:- pierś z kurczaka
- 2 marchewki
- brokuły
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 ugotowane na twardo jajka
- żelatyna
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka umyj i razem z obranymi marchewkami ugotuj do miękkości z co najmniej 5 szklankami wody. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie kurczaka pokrój na kawałki, a marchewkę w plasterki.
Brokuły podziel na różyczki i wrzuć na kilka minut na wrzątek. Od razu wyjmij i zahartuj w zimnej wodzie.
Kukurydzę osącz z zalewy.
W powstałym z gotowania kurczaka i marchewki gorącym wywarze rozpuść odpowiednią (zgodnie z zaleceniami producenta) ilość żelatyny i lekko przestudź.
W zależności od wybranej formy przygotuj ją do napełnienia. Formę "Liliana" producent zaleca zwilżyć zimną wodą. Ułóż w formie warzywa, mięso i pokrojone jajko. Zalej wywarem z żelatyną (około 3-4 szkl. płynu).
Wstaw do lodówki i schłódź. Przed podaniem wyjmij 15 minut wcześniej z lodówki, żeby się lepiej wyjmowało z formy. Podaj z sokiem z cytryny, octem winnym lub octem ryżowym. Tak jak lubisz :)
Taki galart możesz przygotować również z pokrojoną w kostkę szynką, z groszkiem konserwowym, z gotowanymi nóżkami wieprzowymi...