Ciepłe lato niestety odeszło i powitaliśmy jesień. Kalendarzowa jesień pokryła się w tym roku z pogodą od razu zrobiło się zimno i ponuro. Nie lubię tej pory roku, więc pocieszenie odnajduję w owocach i warzywach: dyniach, jabłkach, śliwkach i....
Cykoria zapiekana z ziemniakami oraz serami Comté orazBleu d'AuvergneZ serii Cykoria wpadłam na pomysł zrobienia takiej oto zapiekanki. Ponieważ byłam w posiadaniu młodej cykorii o niewielkiej wadze dodałam ugotowane wcześniej ziemniaki w mundurk...
Ryba zapiekana ze szpinakiem i słodkimi ziemniakami to propozycja na obiad lubię ryby, ale jeść ciągle w takiej samie formie pieczone, w panierce czy z grilla chciałam odmiany. Niestety w książkach mamy nie znalazłam niczego co wz...
Mój mąż żabojad lubi dobierać sery według różnych kluczy. Najczęściej zależy mu na tym, aby na talerzu było różnorodnie pod względem smaku i kształtu. I najlepiej, żeby każdy ser pochodził z innego regionu Francji. Do tego chleb z grubą, chrupi...
Cykoria to warzywo lubiane przez wytrawnych smakoszy. Jej gorzkawy smak sprawia, że trzeba się nauczyć przygotowywać z niej smacznego potrawy. Sama do jej jedzenia musiałam się przekonać. Moja dzisiejsza propozycja na przełamanie lodów z tym warz...
Ryba (w moim przypadku dorsz, ale może być dowolny filet) zapiekana ze szpinakiem i serem pleśniowym (z niebieską pleśnią) podawana razem z pieczonymi ziemniaczkami. Polecam :) Ryba zapiekana ze szpinakiem i serem pleśniowym Wydrukuj Czas przygo...
Bardzo lubię cykorię. Nie przeszkadza mi jej goryczka, czasem nawet nie wycinam głąbików przy przyrządzaniu jej. Wyczytałam kiedyś, że ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.Przede wszystkim cykoria jest niskokaloryczna – 100 g tego warzywa to ty...