SZPARAGI to nie tylko afrodyzjak. Są niskokaloryczne, bogate w witaminy (A, C i E) i składniki mineralne. Zawierają kwas foliowy, wapń, potas, magnez oraz żelazo. Dzięki zawartości błonnika poprawiają pracę układu pokarmowego. Szparagi są łagodnie przeczyszczające i moczopędne. Zawarta w szparagach asparagina wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu.
SKŁADNIKI:- pół pęczka szparagów zielonych
- 5 ziemniaków
- 1 duży ząbek czosnku
- około 1 litra bulionu warzywnego
- koperek, szczypiorek
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 200 g śmietany 18%
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na oliwie z oliwek z dodatkiem masła smażymy ziemniaki pokrojone w kostkę, dorzucamy plasterki czosnku, kurkumę i lubczyk. Następnie dolewamy bulion warzywny i gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie kroimy szparagi na małe plasterki pozostawiając główki w całości. W momencie, gdy ziemniaki będą już gotowe dorzucamy szparagi, koperek, szczypiorek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę jeszcze gotujemy. Na koniec łączymy śmietanę z ugotowaną już zupą.
Smacznego!
***