Okres szparagowy trwa u nas na całego. Piotrek postanowił to wykorzystać i ugotować kremową zupę szparagową z białych szparagów. Jak mamy w domu szparagi to potrafimy wstawić je do naszego całodziennego menu. Kremowa zupa szparagowa została podana z dodatkiem białych i zielonych szparagów, oraz grzanek z dodatkiem boczku i jabłek. Gęsta śmietana kremowa zagęściła doskonale tę zupę.
Idealna, aksamitna kremowa zupa szparagowa. Polecam.

Polecam też inne pomysły na szparagi:
Składniki:
pęczek białych szparagów
łepki zielonych szparagów
½ litra bulionu warzywnego
2 czubate łyżki gęstej śmietany kremowej
sól morska
biały pieprz
gałka muszkatałowa
Przygotowanie:
Szparagi cienko obieramy obierakiem do warzyw, odcinamy zdrewniałe końcówki, które wyrzucamy, kilka czubków (ok. 5 cm długości) wraz z czubkami zielonych szparagów odkładamy. Pokrojone szparagi gotujemy ok. 15 minut w litrze bulionu warzywnego. Ugotowane szparagi miksujemy metalową końcówką blendera ręcznego. Wrzucamy do zupy czubki białych i zielonych szparagów, doprawiamy solą morską, gałką muszkatołową, białym pieprzem, śmietaną kremową i wszystko razem podgrzewamy na niewielkim ogniu, ok. 5 minut. Krem ze szparagów wykładamy na talerze, na środku układamy ugotowane czubki szparagów, posypujemy grzankami.
Smacznego!

