Cykoria. Przez wielu z nas wciąż omijana na sklepowych półkach. Wygląda niepozornie - ot zwykłe, białe, liściaste warzywo o opływowym kształcie. Nic specjalnego. A może jednak? Otóż tak! Cykoria ma mnóstwo interesujących właściwości odżywczych. Jest niskokaloryczna, a upieczona w sposób jaki podaję poniżej wcale nie musi być nudna. Kto chętny na porcję potasu, żelaza, magnezu, cynku, miedzi i kwasu foliowego? 
       Przepis na sos pieczarkowy:
- 300 g pieczarek
 - cebula
 - dwa ząbki czosnku
 - sól, pieprz, zioła prowansalskie
 - szklanka niesłodzonego mleka roślinnego
 - mąka do zagęszczenia sosu
 - olej
 - świeża nać pietruszki
 
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Pieczarki obieramy, kroimy na ćwiartki, dorzucamy do cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem. Całość dusimy ok 10 minut od czasu do czasu mieszając. Do warzyw dolewamy mleko. Łyżeczkę mąki mieszamy z letnią wodą. Dolewamy do sosu. Cały czas intensywnie mieszamy, by z mąki nie utworzyły się grudki. Całość dusimy jeszcze kilka minut. Sos posypujemy natką pietruszki.
       Przygotowanie cykorii:
- cykoria
 - olej
 - sól, pieprz, sproszkowane suszone pomidory
 
Cykorię myjemy, obieramy zewnętrzne liście, przekrajamy na połówki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos pieczarkowy, układamy cykorię. Oprószamy ją solą, pieprzem, suszonymi pomidorami i skrapiamy lekko olejem. Pieczemy w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180°C. Im bardziej przypieczemy cykorię, tym mniej goryczki w niej pozostanie. Podajemy osobno lub jako dodatek do obiadu.