Kapusta z fasolą ,prosta i szybka w przygotowaniu, jest bardzo sycąca.
Smaczny dodatek do wielu potraw obiadowych jak i do pieczywa ...
Składniki :
-kapusta kiszona 1,6 kg
-400 g-500 g fasoli białej drobnej
-15 -20 dkg szynki surowej w kostkach
-2 duże marchewki
-1 duża cebula
-ziele angielskie
-liść laurowy
-10 dkg smalcu
-10 dkg margaryny
-przyprawy:
-sól
-pieprz
-1-2 łyżek cukru
- 2 łyżki maggi ,
1 płaska łyżka vegeta
Przygotowanie :
Fasolę opłukać ,zalać wodą i moczyć całą noc,następnie gotujemy do miękkości .
Kapustę ,kiszoną wypłukać pod bieżącą wodą (dwa razy )
aby nie była zbyt kwaśna ,pokroić na mniejsze ,kawałki zalać wodą, dodać ziele angielskie ,liść laurowy i gotować do miękkości(wodę, trzeba uzupełnić podczas gotowania jeśli odparuje)
Marchew ,obrać opłukać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach,cebulkę drobno pokroić w kostkę .
Na patelnię włożyć tłuszcz i podsmażyć pokrojoną drobno cebulę ,następnie dodać marchew i w kosteczkach szynkę doprawić ,maggi,1 łyżkę vegety, pieprz podlać wodą (do 200 ml) i dusić na małym ogniu ,15 -20 minut.
Odcedzić ugotowaną kapustę.... część, fasoli (1/2) ,ugnieść, rozgnieść na papkę i dodać do kapusty a (1/2) dodać w całości ,następnie dodajemy uduszoną marchew ,szyneczkę i cebulkę ,przyprawiamy do smaku ,sól,pieprz, cukier
Całość , dokładnie mieszamy .....
Smacznego !!!!