Ostatnimi czasy bardzo często w mojej lodówce znajduje się awokado. Wcześniej pokazałem Wam sposób na faszerowaną wersję, a dziś klasyka - pasta z awokado. Szybko i smacznie!
Niewiele do szczęście potrzeba
- awokado
- czosnek
- sól i pieprz
- kolendra
Szybka i smaczna pasta z awokado
Zanim kupicie awokado, zwróćcie uwagę na jej twardość - to, o czym Wam wspominałem w poprzednim wpisie. Na samym początku przekrójcie owoc, wyciągnijcie pestkę i obierzcie ze skórki, gdyż ona nie będzie wam w ogóle potrzebna. Obrane awokado wsadźcie do miski. Dużą rolę w tej sytuacji pełnią przyprawy. Pamiętajcie o tym, że awokado najzwyczajniej w świecie jest mdłe i trzeba dobrze je przyprawić, żeby było smaczne. Ja dodaję na jedno awokado dwa ząbki czosnku, pieprz i sól. Wówczas awokado nabiera ciekawego smaku. Jeżeli będziecie jeść rano tę pastę, nie przesadźcie z czosnkiem - dyskomfort w komunikacji z ludźmi gwarantowany.
Najlepiej taką pastę jeść z pieczywem, które jest świeże i chrupiące, ja dodatkowo na sam koniec dodaję świeżą kolendrę.
Niebo w gębie.
Wartości odżywcze
Ciekawostką jest to, że w 270 g awokado jest aż 41 g tłuszczu. Warto nadmienić, że w innych owocach ich ilość jest znikoma. Nie martwcie się, tłuszcz, który zawiera awokado, to kwas oleinowy - dobrze wpływa na nasz organizm. Obniża poziom złego cholesterolu i przeciwdziała nowotworowi piersi oraz prostaty.
Pamiętajcie też o tym, że awokado to owoc, a nie warzywo.
Student też potrafi gotować