Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Spiżarnia Sikorek
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
211
Kategorie
71
Zimowe babeczki: piernikowe, winne, bezglutenowe
Składniki: 2 jajka (oddzielić żółtka od białek) 250 ml półwytrawnego, czerwonego wina 2/3 szk nierafinowanego cukru trzcinowego 125 g mąki teff lub ryżowej 125 g mąki kasztanowej 100 g masła []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez glutenu
,
Małe co nieco
,
Muffiny
Pierniki gryczane
Składniki: 400 g mąki gryczanej z niepalonej kaszy1 jajko M100 g masła 100 g jogurtu naturalnego100 g miodu 70 g drobnego nierafinowanego cukru trzcinowego 10 g domowej przyprawy piernikowej 5 []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez glutenu
,
Ciasta i ciasteczka
,
Ciastka
Blok czekoladowy z bakaliami i ciastkami
Mówią na niego różnie: salceson, salami (tak właściwie rzecz rozchodzi się głównie o wielkość zawartych w środku kawałków). Pod takimi nazwami właśnie często natraficie na ten deser w internecie. Mnie []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez glutenu
,
Bez jajka
,
Ciasta i ciasteczka
,
Deser
Kajmakowe kulki jaglane z wanilią
Składniki: 100 g kaszy jaglanej ekspandowanej 50 g masła 200 g kajmaku waniliowego Sposób przygotowania: Roztopić masło w większym rondelku, dodać kajmak i połączyć oba składniki. Wsypać do masła z []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez glutenu
,
Bez jajka
,
Deser
,
Małe co nieco
Kutia bezglutenowa na ryżu
Składniki: 1 szk. brązowego, okrągłego ryżu 1/2 szk. mielonego maku 2 szk. wody 5 łyżek syropu klonowego lub z tapioki 1 czubata łyżka masła klarowanego (w wersji wegańskiej olej []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez glutenu
,
Bez jajka
,
Bez dodatku cukru
,
Wegański
,
Deser
,
Małe co nieco
,
Ekstrakt
Domowy ekstrakt kawowy
Składniki: 100 ml czystej wódki 2 łyżki kawy w ziarnach butelka marasca o pojemności 100 ml Sposób przygotowania: Kawę włożyć do woreczka i rozdrobnić np. tłuczkiem lub wałkiem, []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez glutenu
,
Bez jajka
,
Bez mleka
,
Bez dodatku cukru
,
Wegański
,
Ekstrakt
,
Dodatki
Babeczki kokosowe z cukinią
Składniki: 3/4 szk. mąki ryżowej (120 g) 1/4 szk. mąki ziemniaczanej 50 g 1 szk. wiórków kokosowych 70 g 1/3 1/2 szk. drobnego, nierafinowanego cukru 70 g 1 []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez glutenu
,
Bez jajka
,
Bez mleka
,
Wegański
,
Ciasta i ciasteczka
,
Muffiny
Pudding chia z mango
Składniki: 1 duże mango 200 ml mleka kokosowego (wersja bm, vegan) lub niezbyt gęstego jogurtu naturalnego 3 płaskie łyżki nasion chia 2 łyżki słodzidła np. syropu klonowego (można []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez glutenu
,
Bez jajka
,
Bez mleka
,
Bez dodatku cukru
,
Wegański
,
Deser
,
Małe co nieco
,
Raw
Czereśniowy koktajl stracciatella na kokosie
Składniki: 200 250 ml mleka kokosowego 25 40 dag czereśni około 30 50 g wegańskiej, gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Czereśnie odszypułkować, umyć i pozbawić pestek []
Spiżarnia Sikorek
Bez glutenu
,
Bez jajka
,
Bez mleka
,
Wegański
,
Napoje
,
Koktajl
Woda czereśniowa z miętą
Składniki: 1 litr wody 15 dag czereśni 1 gałązka mięty Sposób przygotowania: Czereśnie odszypułkować, umyć, przekroić na połówki lub ćwiartki i pozbawić pestek. Podszykowane owoce wsypać do butelki, włożyć opłukaną []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez glutenu
,
Bez jajka
,
Bez mleka
,
Bez dodatku cukru
,
Wegański
,
Napoje
Odświeżające kakao z miętą na mleku kokosowym
Składniki: 500 ml mleka kokosowego 1 doniczka mięty (potrzeba około 10 g zerwanych listków) 2 czubate łyżki naturalnego kakao (ok. 30 g) syrop klonowy Sposób przygotowania: Miętę i []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez glutenu
,
Bez jajka
,
Bez mleka
,
Bez dodatku cukru
,
Wegański
,
Napoje
Domowy kisiel owocowy na soku
Składniki: 250 ml tłoczonego 100% soku np. wiśniowego 250 ml wody 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej (u mnie 40 g) neutralne smakowo słodzidło do smaku (niekoniecznie, ale ja ze []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez glutenu
,
Bez jajka
,
Bez mleka
,
Wegański
,
Deser
,
Małe co nieco
Wielkanoc 2018
Kochani. życzymy Wam Świąt: spokojnych, zdrowych, no i smacznych oczywiście Sikorka i Sikor
Spiżarnia Sikorek
Inne
Spody mazurkowe bez glutenu
Składniki: 175 g domowej mieszanki delikatnych smakowo, bezglutenowych, jasnych mąk (np. jaglanej, ryżowej, kukurydzianej) 75 g skrobi ziemniaczanej 100 g masła klarowanego /ogrzanego do temperatury pokojowej/ 1 jajko od []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez glutenu
,
Ciasta i ciasteczka
,
Ciasto
Śledzie w sosie musztardowym z koperkiem
Składniki: 25 dag solonych filetów śledziowych 150 ml oleju roślinnego pół pęczka świeżego koperku 3 łyzki musztardy 1 łyżka octu winnego 1 łyżka płynnego miodu drobna sól mielony czarny pieprz []
Spiżarnia Sikorek
Bez glutenu
,
Bez jajka
,
Bez mleka
,
Bez dodatku cukru
,
Ryba
,
Rybka
Libańskie ciasto pomarańczowe
We ferie wyskoczyliśmy na kilka dni do Sopotu. Ludzie przywożą różne rzeczy ze swoich podróży, najczęściej materialne ja zazwyczaj powracam z zachwytami lub inspiracją. Tym razem moją uwagę mocno []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez glutenu
,
Bez mleka
,
Ciasta i ciasteczka
,
Deser
,
Ciasto
,
Ekstrakt
1
2
3
Następna
→