Jako że Wielkanoc za pasem, dziś propozycja, którą śmiało możecie zaserwować na świątecznym stole - żurek z klopsikami.
Gotując tę zupę, wzorowałam się na przepisie z "Biblioteczki Poradnika Domowego - Kuchnia swojska i smaczna", jednakże wprowadziłam swoje zmiany i w tej zmienionej wersji prezentuję Wam ją tutaj.
Składniki:
wywar- 1,5 l wody (6 szkl)
- 1 szkl żurku z butelki (ilość żurku w zupie zależy od mocy zakwasu)
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 nieduże liście laurowe
- 1 łyżeczka tartego łagodnego chrzanu śmietankowego
- 50 g śmietankowego serka topionego (1/2 kostki)
- sól
- pieprz
- majeranek
- posiekana natka pietruszki
klopsiki do zupy- 20 dkg mielonego mięsa wieprzowego
- 2 białe kiełbasy (30-35 dkg)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 surowe jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Przygotowanie klopsików
Białą kiełbasę wycisnąć z osłonek (środek) do miski, dodać mięso mielone.
Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, zetrzeć na najgrubszych oczkach tarki jarzynowej do miski z mięsem i kiełbasą. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Dosypać 2 łyżki tartej bułki, 1 łyżeczkę majeranku, sól i pieprz do smaku, wbić surowe jajko i całość wyrobić na jednolitą masę.
Następnie z masy mięsnej uformować klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego (powinno wyjść mniej więcej 20 sztuk - mi wyszły 22). Formując mięso dobrze jest lekko zwilżyć dłonie, wtedy będzie nam łatwiej.
Przygotowanie zupy
Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać ziele angielskie oraz liście laurowe Wodę doprowadzić do wrzenia.
Kiedy woda w garnku się zagotuje, wrzucać wcześniej uformowane klopsiki i gotować je na średnim ogniu 10 minut.
Po tym czasie wlać do garnka żurek z butelki (żurek należy wlewać stopniowo, próbując smak zupy, aby nie wyszła zbyt kwaśna). Gotować 3-4 minuty.
W szklance rozkruszyć serek topiony, dodać chrzan, a następnie rozprowadzić całość gorącym wywarem z garnka, aby uzyskać gładki płyn bez grudek.
Płynną mieszaninę wlać go garnka z zupą, dosypać majeranek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować wszystko jeszcze przez 2 minuty.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Zupę podawać z chlebem lub ugotowanymi osobno ziemniakami.