Wielkimi krokami zbliża się do nas wiosna, a wraz z nią ochota na lżejsze posiłki.
W tej roli świetnie się sprawdzi turecka sałatka z kaszą bulgur. Może stanowić lekką kolację, lub idealny lunch do pracy.
Zasmakuje zarówno jaroszom, jak i mięsożercom, bo jest po prostu pyszna.
Gorąco polecam!
Sałatkę dedykuję M.G. - z myślą o Wegetarianach :)))
Składniki:
- 200 g kaszy bulgur,
- 1 i 1/4 szkl wywaru warzywnego,
- 250 g pomidorów sparzonych i obranych ze skórki,
- 2 strąki chili (bez nasion) - dałam jeden, nie chciałam, by sałatka nabrała zbytniej ostrości,
- 2 dymki (zastąpiłam czerwoną cebulą),
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 pęczek natki pietruszki.
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól,
- pieprz
Wykonanie:Zagotować wywar warzywny, do gorącego wsypać kaszę bulgur, wymieszać i odstawić na pół godziny do napęcznienia.
Pomidory sparzyć obrać ze skóry, pozbyć się pestek, a pozostały gruby miąższ pokroić w kostkę.
Paprykę i chili oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Chili pokroić bardzo drobno.
Cebulę obrać i też pokroić w kostkę.
Natkę pietruszki grubo posiekać.
Z oliwy, przecieru pomidorowego oraz soku z cytryny zrobić dressing, mieszając składniki, aby płyn miał jednolitą konsystencję.
Do miski z warzywami dodać napęczniałą kaszę bulgur oraz dressing pomidorowy, Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut, aby smaki się "przegryzły".
Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawić sałatkę jeszcze raz solą i pieprzem przed podaniem.
P.S. Myślę, że kaszę bulgur swobodnie można zastąpić o wiele łatwiej dostępną kaszą kus-kus, która doskonale sprawdza się w sałatkach.
Źródło: "Kulinarne podróże - Kuchnia turecka - Tradycje, smaki, potrawy"