Przepis na tę pyszną polędwiczkę wieprzową zaczerpnęłam z bloga
Dzikowca.
Osobiście podałam ją z kaszą pęczak i było to niezwykle smaczne połączenie.
Składniki:
- 1 polędwica wieprzowa o wadze ok. 1/2 kg,
- 1/4 kg pieczarek,
- 1 cebula,
- 2-3 łyżki śmietany kremówki (30%),
- posiekana natka pietruszki,
- sól,
- kolorowy pieprz świeżo zmielony,
- oliwa z oliwek,
- mąka do zagęszczenia sosu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy. Z każdej strony nacieramy solą oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, a następnie oliwą. Zostawiamy na noc w lodówce do zamarynowania.
Oliwą smarujemy również naczynie, w którym marynujemy mięso.
Następnego dnia polędwicę kroimy w 1,5 cm kawałki i wrzucamy je na dobrze rozgrzaną patelnię do obsmażenia.
Kiedy mięso zmieni kolor, na patelnię dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy wszystko razem póki cebula się nie zeszkli. Nie zapominamy o mieszaniu całości, by nic się nie przypaliło.
Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy pokrojone (wcześniej obrane) w plasterki pieczarki.
Dusimy całość ok. 10 minut pod przykryciem, dolewając w razie potrzeby nieco wody na patelnię.
Na sam koniec zagęszczamy sos mąką oraz go doprawiamy do smaku (jeśli zachodzi taka potrzeba) oraz dolewamy śmietanę i dosypujemy natkę pietruszki i gotujemy jeszcze z minutę i gotowe.