Przepis na placki z fasolką szparagową znalazłam u
Krysi na blogu.
Od razu przypadł mi do gustu i postanowiłam je przyrządzić.
Zaletą tych placków jest to, że można je usmażyć poza letnim sezonem, wykorzystując fasolkę mrożoną.
Przepis zawiera moje zmiany.
Składniki:
- 1,5 szkl mleka.
- 0,5 szkl wody gazowanej,
- 2 jajka,
- 2 szkl mąki,
- 400 g fasolki szparagowej (zielonej i żółtej pół na pół),
- 1 łyżeczka cukru,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia
Wykonanie:
Fasolkę umyć, oczyścić z końcówek, a następnie pokroić na mniejsze kawałki (2-3 cm).
W garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem łyżeczki cukru. Na wrzątek wrzucić fasolkę i gotować ją 10 minut.
Po tym czasie warzywo odcedzić i zahartować, przelewając zimną wodą. Pozostawić na sicie niech obcieknie z nadmiaru wody.
Przyrządzić ciasto
Do garnka wbić jajka, wlać mleko i wodę gazowaną, sól oraz pieprz do smaku i całość rozkłócić rózgą.
Następnie stopniowo dodawać mąkę, ubijając rózgą tak, aby nie było grudek.
Przygotować gładkie, dość gęste ciasto naleśnikowe.
Do gotowego ciasta naleśnikowego dodać ugotowaną fasolkę - zamieszać wszystko, aby warzywo połączyło się z ciastem.
Na patelni rozgrzać olej.
Na gorący tłuszcz kłaść łyżką nieduże porcje ciasta i smażyć na złoty kolor placki z obu stron.
Usmażone wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać z sosem lub borówką/żurawiną do mięs.