Dziś wybieram się na chrzciny mojego malutkiego kuzyna i mam nadzieję, że będzie bardzo fajnie :) Cała rodzinka w kupie przy tak ważnej uroczystości to mieszanka pełna wzruszeń, śmiechu i samych przyjemnych chwil :) Oby tylko pogoda dopisała!
A dziś może coś słodkiego, lepkiego i gruszkowego? ;) Co prawda gruszki już nie są najlepsze, ale czasami lubię zjeść taką twardą i zieloną sztukę :D Jest ona lekko kwaśna, a pod wpływem temperatury nabiera słodyczy. W zestawieniu z płatkami jaglanymi i pysznym, kremowym i słodziutkim mlekiem owsianym marki AMANDIN to coś wspaniałego! Ogólnie nie przepadam za mlekiem owsianym, bo jest dla mnie zbyt wodniste, a preferuję te kremowe, ale to...to to jest poezja! Jeśli kiedykolwiek będziecie mieli okazje je zakupić to gorąco polecam :) A teraz czas na przepis!
Składniki /1 porcja/:
♥50 g płatków jaglanych
♥200 ml mleka owsianego AMANDIN
♥1 gruszka
♥1 łyżeczka cukru trzcinowego
♥szczypta cynamonu
1.Do garnuszka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia.
2.Kaszę wrzucamy do mleka, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu ich lekkiego zgęstnienia.
3.Do płatków dodajemy łyżeczkę cukru trzcinowego i cynamon - gotujemy aż zupełnie zgęstnieją.
4.Gruszkę myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do już ugotowanych aby lekko zmiękła i nadal została chrupiąca.
5.Podajemy w towarzystwie smakowitych dodatków, ja osobiście polecam posypać cukrem trzcinowym, który pod wpływem ciepła fajnie się karmelizuje :)
Smacznego!