Witam, witam! Jak minęła Wam ta piękna sobota? U mnie wpadł trening, którego nie robiłam już od wtorku, rodzinny grill i dużo zabawy :) Dziś niestety trzeba zejść na ziemię i postawić na naukę, ale po wczorajszej sielance nawet to nie jest złe ;) Oczywiście wpadnie też trening, bo w poniedziałek będę mogła się z nim pożegnać :/
Ktoś ma smaka na piernika? Co prawda pogoda zachęca tylko do jedzenia lodów i chłodnych smoothie, ale przecież dobry piernik nie jest zły, a przynajmniej taki w postaci płatków jaglanych :) To była totalna improwizacja, ale niezwykle udana i MUSZĘ podzielić się z Wami tym przepisem! Płatki jaglane ostatnio często się pojawiają, bo je uwielbiam,
a gotowane na kremowym i ultra czekoladowym mleku owsianym AMANDIN to już w ogóle wypas :) Powiem szczerze, że nie przepadam za mlekiem owsianym, ale to...to to czysta poezja! Zero wodnistości, kremowa konsystencja i ten smak...polecam zakupić :)
A teraz czas na przepis!
Składniki /1 porcja/:
♥50 g płatków jaglanych
♥200 ml mleka owsianego z kakao AMANDIN
♥1 łyżka masła migdałowego
♥1 łyżka powideł śliwowych
♥szczypta przyprawy do piernika
♥szczypta cynamonu
♥dowolny owoc (u mnie jabłko, ale można pominąć)
1.Do garnuszka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia.
2.Płatki jaglane wrzucamy do mleka, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu ich lekkiego zgęstnienia.
3.Do płatków dodajemy łyżkę masła migdałowego,łyżkę powideł, przyprawę do piernika i cynamon - gotujemy aż zupełnie zgęstnieją, a masło migdałowe idealnie się rozpuści.
4.Jabłko myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do już ugotowanych aby lekko zmiękły i nadal zostało chrupiące.
5.Podajemy w towarzystwie smakowitych dodatków, ja osobiście polecam podać z dodatkową porcją powideł śliwowych lub pokruszyć jakieś korzenne ciasteczka :)
Smacznego!