Uwielbiamy tą miękkość i soczystość polędwiczek, ten aromat sosu sojowego , pieczarek i mieszankę marynowanych warzyw z domowej spiżarni w akompaniamencie gotowanych ziemniaków. Po prostu pycha!!!! Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami to danie naprawdę szybkie, proste i oczywiście smaczne. Taki obiad można zrobić w niespełna 30 minut.
Porcja: 2
Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 300 g polędwiczek wieprzowych
- 100 g pieczarek
- 1 mała czerwona cebula
- 5-10 ml sosu sojowego
- 1 łyżka śmietany 18%
|
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami |
Przygotowanie:
Polędwiczki kroimy na grube plastry po czym smażymy z obu stron przez około 8 minut, doprawiamy solą, pieprzem i częścią sosu sojowego. Następnie ściągamy polędwiczki i na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz grubo cięte pieczarki. Również doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym, odrobiną wody a na końcu śmietaną. Polędwiczki podajemy polane powstałym sosem a obok układamy pieczarki z cebulką. Najlepiej smakują z ziemniaczkami lub kaszą gryczaną oraz zimową surówką z domowej spiżarni.
Nasza rada:
Polędwiczek nie można smażyć zbyt długo bo wówczas mięso zrobi się twarde i gumowate. Lepiej smażyć je za krótko niż przesadzić z czasem smażenia (na wpół surowe też są rewelacyjne).