Nigdy nie wiemy jakie kupimy, chyba że sprzedawca pozwoli nam je spróbować. Papryczki padron mogą być w smaku bardzo palące, lub też zupełnie łagodne. Nieważne jakie uda nam się zdobyć, każdy sort będzie odpowiedni do słoika.
0,5 kg papryczek padron (wystarczy na ok. 3 słoiczki o pojemności 250 ml)
1 mała czerwona cebula
250 ml wody
50 ml octu
3 łyżki cukru
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka przyprawy do ogórków konserwowych
szczypta kwasku cytrynowego
kilka suszonych papryczek chilli, jeśli papryczki padron nie są ostre
Wszystkie składniki marynaty doprowadzamy do wrzenia. Następnie wrzucamy do płynu papryczki wraz z ogonkami. Parzymy w zalewie ok. 1 minuty. Chodzi o to, aby zmiękły przez co będzie je można ciaśniej ułożyć w słoiczku. Całość przelewamy na sito, tak aby nie utracić płynu. Papryki układamy w słoikach przekładając czerwoną cebulą. Zalewamy pozostałym wrzącym płynem i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy 5 minut.