Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy wszystkie składniki pasy podsmażyć w rondlu. Następnie całość zmiksować, przełożyć do słoiczków. Pasteryzować ok. 10 minut.
Jeśli zależy nam na gęstej paście, to jeszcze raz podsmażamy, aby zredukować płyn. Jeśli chcemy sos nieco rzadszy, to w trakcie miksowania dolewamy odrobinę wody
Składniki:
kg bardzo ostrych papryczek chilli - kroimy z pestkami
1 duża cebula - kroimy
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka sproszkowanych nasion kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 czubata łyżka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu
Tanie papryczki zakupimy na warzywnych giełdach. Cena 7-10 zł za kilogram
Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy wszystkie składniki pasy podsmażyć w rondlu. Następnie całość zmiksować, przełożyć do słoiczków. Pasteryzować ok. 10 minut.Jeśli zależy nam na gęstej paście, to jeszcze raz podsmażamy, aby zreduko...
Jakiś czas temu zauważyłam, że moja kuchnia robi się coraz bardziej pikantna. Wśród moich zakupów zawsze znajdzie się kilka papryczek chilli, słoik marynowanych jalapeno i ostre chorizo, a na kuchennej półce rozrastasta się dział pikantnych przyp...
Pogoda jest teraz bardzo zwodnicza. Kusi nas słońcem i wiosenną aurą, a gdy zdecydujemy się wyjść na spacer, smaga porywistym wiatrem. Myślę więc, że rozgrzewające potrawy jeszcze co najmniej do kwietnia będą na tapecie. Jak ta prosta i sycąca zupa z w...
Harissa to bardzo ostra pasta przygotowywana z papryczek chilli, z dodatkiem czosnku, kolendry, kminu rzymskiego i oliwy. Choć jest używana także w innych krajach arabskich, harissa to przede wszystkich najważniejsza przyprawa w kuchni tunezyjskiej - j...
Harissa ma swoje korzenie w Tunezji. Źródła, jako kraj pochodzenia podają też Libię. Pasta ta jest bardzo szeroko wykorzystywana przy najróżniejszych rodzajach potraw kuchni afrykańskiej. Jej niezbyt duża ostrość pozwala na poczucie smaków orientalnych...
Harissa- pikantna pasta chilli z TunezjiHarissa stanowi rodzaj ostrej pasty, któą wytwarza się z papryczek chilli, czosnku, kolendry oraz kuminu, czy także kminku zwyczajnego oraz oliwy. Czasami harissa zawiera także pomidory. Pasta stanowi tradycyjny ...
Jakiś czas temu miałam wielką przyjemność gościć u mojej koleżanki Oli w Walii. Tradycyjnych walijskich przysmaków nie miałam niestety okazji próbować, ale przy okazji zakupów w Tesco zgarnęłam stamtąd darmową książeczkę z przepisami z zamiarem przejrz...
W ubiegłą sobotę udało mi się zrobić kilka słoików papryczek faszerowanych serkiem (niedługo podzielę się z Wami przepisem), jednak nie zużyłam wszystkich zakupionych. Postanowiłam więc je wykorzystać do zrobienia ostrej paprykowej pasty. Według mnie w...