Dopadły nas upały. Gorąco! W takie dni nic, tylko chronić się przed upałami i zimnymi napojami schładzać. Jednak jeść też trzeba, dlatego dzisiaj przedstawiam prosty przepis na mięso, które robi się praktycznie samo. Dodatkowo wychodzi z tego pyszny sosik.
gluten free
Składniki:
700 g łopatki
sól
pieprz
majeranek
mąka ziemniaczana
olej
Mięso myjemy, kroimy na kawałki, Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy mięso z dwóch stron do lekkiego zrumienienia. Zagotowujemy 1,5 litra wody i podlewamy mięso. Przykrywamy. Dusimy pod przykryciem do miękkości, czyli ok 1,5 godziny.
Zagęszczamy sos, rozrobioną w zimnej wodzie mąką ziemniaczaną. Ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!