Zawsze robiłam podstawową wersję kurczaka w curry, tzn. łagodną i podawaną z ryżem. Postanowiłam jednak coś zmienić i jako, że narzeczony jest fanem ostrzejszych smaków zaproponowałam wersję ostrzejszą, która spotkała się z wielkim uznaniem. Koniecznie wypróbujcie.
Składniki:
Chlebki naan bread 8 sztuk:
500 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
4 łyżki jogurtu naturalnego
110 g rozpuszczonego masła
150 ml ciepłej wody
słonecznik
Kurczak w sosie curry na ostro (dla 2 osób):
2 pojedyncze piersi z kurczaka lub 1 podwójna
125 ml śmietany 18%
2 łyżki curry w proszku
1 łyżka kurkumy
0,5 łyżeczki chilii w proszku
1 łyżeczka imbiru w proszku
0,5 łyżeczki cukru
olej
sól
pieprz
CHLEBKI NAAN BREAD- WYKONANIE
Sposób I
przy użyciu maszyny do wypieku chleba
Do pojemnika maszyny dodajemy wszystkie składniki poczynając od wody poprzez składniki mokre do suchych jak mąka, a kończąc na drożdżach. Nastawiamy program na wyrobienie ciasta drożdżowego i zajmujemy się czymś innym, podczas, gdy maszyna wykona za nas pracę.
Sposób II
tradycyjny
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy drożdże, a następnie jogurt i połowę masła. Stopniowo dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie. Blat posypujemy mąką, a następnie wyrabiamy na nim ciasto przez 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Dzielimy ciasto na 8 części. Każdą lekko wyrabiamy, a następnie wałkujemy na cienki placek. Pod koniec wałkowania dodajemy słonecznik i lekko wwałkowujemy. Rozgrzewamy suchą patelnię oraz piekarnik na 200*. Każdy placek układamy na patelni i trzymamy tam do momentu, aż pojawią się bąbelki. Wtedy niezwłocznie przekładamy placek do pieca i pieczemy do momentu zbrązowienia.
KURCZAK W SOSIE CURRY NA OSTRO- WYKONANIE
Kurczaka kroimy na małe kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy chili oraz imbir i odstawiamy na 10 min.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka do momentu, aż się zezłoci.
Po zmniejszeniu ognia dodajemy cukier, curry i kurkumę. Dokładnie mieszamy i smażymy przez minutę. Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy kolejne 5 minut.
Smacznego!