Jak na obiad jest zupa, to zazwyczaj widzę u narzeczonego niezadowoloną minę i marudzenie. Bo zupa, to nie obiad. Może jej zjeść bardzo dużo, a za chwilę i tak jest głodny. No, ale ja lubię zupy wszelkiej maści, więc niestety czasami musi to przeboleć. :P Jednak staram się zawsze zrobić sytą zupę. Do takich zdecydowanie należy zupa krem z pomidorów i papryki. Przepis pochodzi z książki Ani Starmach "Pyszne 25". Niedługo skrobnę kilka słów o samej książce, bo już wypróbowałam z niej prawie wszystkie przepisy, więc tym samym czas na nadchodzi na małe podsumowanie.
Chyba wam nie pisałam, że rok zaczął się świetnie. O zaręczynach już wiecie. Salę mamy już zaklepaną.Powoli rozglądamy się za fotografem i dj'em. Ślubować będziemy co prawda w przyszłym roku.Nasz wielki dzień będzie miał miejsce 6.08.2016, więc trochę czasu jest, ale powoli trzeba się za wszystkim rozglądać ;)
Nie pisałam wam natomiast,że szczęście uśmiechnęło się do mnie podwójnie i że w sobotę ostatni raz idę do obecnej pracy- pracy w gastronomii, a od lutego rozpoczynam pracę w zawodzie. W październiku zeszłego roku obroniłam magistra no i nareszcie będę mogła robić to, co lubię.
Zastanawiam się też, czy mielibyście coś przeciwko comiesięcznemu zestawieniu przeczytanych przeze mnie książek? Ponieważ na równi z kucharzeniem kocham czytać. Ta pasja towarzyszy mi znacznie dłużej, niż kucharzenie i często mam ochotę się z kimś podzielić kilkoma słowami na temat przeczytanych ksiązek.
Co wy na to?
A teraz zostawiam was z przepisem na smaczną i sytą zupę krem, o mocnym paprykowym posmaku.
Składniki na 4 porcje:
500 ml passaty pomidorowej
150 ml śmietanki 30%
2 czerwone papryki
3 pomidory
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka oliwy
świeża natka pietruszki
sól
pieprz
Passatę przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Pomidory i papryki myjemy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na nią warzywa. Doprawiamy papryką w proszku i smażymy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie warzywa dodajemy do passaty i miksujemy blenderem na gładką masę.
Dodajemy śmietankę. Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy ze świeżą natką pietruszki.
Smacznego!