Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
291846 wyników
Przepis na chleb farmerski z automatu
CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI
Przepis na ten chleb znalazłam w książce Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Od "pierwszego razu" pieczemy go co kilka dni. Szybki, bardzo prosty w przygotowaniu i, co najważniejsze, przepyszny!Składniki10 g świeżych drożdży400 ml+100 ml wod...
Olive, Thyme & ...
Kolacja
,
Drożdżowe
,
W domowej piekarni
,
Pieczywo
,
Przepisy Podstawowe
Chleb beskidzki
Składniki :25g zakwas żytni aktywny (zaczątek)455g mąka żytnia sitkowa typ 1400310g maka pszenna typ 75035g słód jasny (ewentualnie miód)14g sól410g woda123g maślankaDylemat : napisać w tytule chleb beski...
AdamPiekarz
Chleby żytnio pszenne
RIBOLLITA- toskańska zupa z fasolą i chlebem
Zima w Toskanii to czas ribollity. Czyli chłopskiej zupy z fasoli, kapusty, różnych sezonowych warzyw i suchego toskańskiego chleba. Przygotowanej poprzedniego dnia i jedzonej następnego, po odgrzaniu (ri-bollita znaczy odgrzana). I potem przez kilka k...
Wino i oliwa, czyli nasze toskańskie smaki
Zupy
,
Potrawy toskańskie
Sztolnia. Chleb, Mięso, Wino
Niedawno, bo tego lata, w Katowicach przy Silesii, w murach dawnej kopalni Gottwald otworzyła się nowa restauracja Sztolnia. Chleb, Mięso, Wino. Z racji, iż o otwarciu zrobiło się głośno, menu zachęcało, a lokalizacja sprzyja odwiedzinom postan...
Dwa Miejsca
Recenzje
,
Katowice
,
Recenzja
,
Obiad
,
Kolacja
,
Gdzie zjeść?
,
Sztolnia
Pasta serowa z dodatkiem pomidorów suszonych na słońcu
Wiosna zawitała już na dobre, również i u nas w domu zrobiło się wiosennie. Od razu przyszła mi ochota na coś lekkiego i aromatycznego na śniadanie, stąd pomysł na pastę z białego twarogu. Do tego chleb mojego wypieku z mąką z pełnego przemiału - jedny...
Moja Mała Kuchnia
Dania wegetariańskie
,
Proste i szybkie
,
Zakąski zimne
,
śniadanie
Nerkowce z rzodkiewką i spółką...
Upiekłam wczoraj chleb zmieniający życie wg Jadłonimii. Dzisiaj zaserwowałam go na śniadanie w towarzystwie serka z nerkowców i pysznego pomidora, który smakował jak te w sezonie. Oto moje dzieło z rana:&...
Wege jedzonko i nie tylko
Picada, przepyszna pasta z Katalonii
W zasadzie to szukałam przepisu na pączki.Nie wiadomo dlaczego (przeznaczenie?) zaczęłam przegladać książkę Jamesa Petersona Vegetables. W pewnej chwili mym oczom ukazał się przepis na picadę. Czosnek, szafran, migdały, oliwa, chleb - bingo! Poczułam s...
o-smaku
Dipy/pasty
,
Migdały
,
Kurczak
,
Czosnek
Żurek / Polish Sour Rye Soup (Zurek)
Odkąd nauczyłam się przyrządzać zakwas uwielbiam eksperymentować z jego różnymi rodzajami. Często w mojej kuchni stoi zakwas z buraków, oczywiście zakwas na chleb, a od niedawna również zakwas na tradycyjny żurek. Jego przygotowanie jest banalnie prost...
Lekcje w kuchni
Zupy
,
Ziemniaki
,
Jajka
,
święta
,
Boczek
,
Kiełbasa
,
Kuchnia polska
,
Wielkanoc
,
Zakwas
ZUPA CEBULOWA MOJEJ BABCI
Kuchnia francuska słynie z zupy cebulowej. Nie chciałam przygotowywać tradycyjnej wersji, ale chciałam pokazać Wam w jaki sposób zupę cebulową przygotowywała moja Babcia. Nie jest to zupa krem, ale jak to mówi mój tata, „ zupa z farfoclami”. Pom...
-Krzepkie Serce-
Marchewka
,
Cebula
,
Zupy
Chleb razowy z prażona gryką
chleb z grykąZapach palonej gryki w bochenku tego chleba, jest tak intensywny, że jest w stanie przyprawić o lekki zawrót głowy.A dodatkowa, ...
Miód i pieprz
Domowe wyroby
,
Cheby
Menu piknikowe – WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Wpis nr 1 z cyku „Na piknik na zdrowie!” Pogoda zrobiła się bardzo wakacyjna, więc trzeba z niej korzystać! Lato to idealny czas na rozmaite wycieczki – piesze, rowerowe i wszelkie inne prowadzące do parku, na plażę czy do lasu. W każdym z tych miejsc ...
W Krainie Smaku
*Kulinarne wydarzenia
Zapiekane okienka chlebowe
Pomysł na takie właśnie zapiekanki podpatrzyłam u blogowej koleżanki Moniki. Co prawda jej wersja była bardziej dietetyczna niż moja, ale cóż poradzić na to, że choć powinnam, to jednak kalorii nie liczę...Jeśli więc i Wy nie liczycie kalorii, a macie ...
kuchnia w czekoladzie
Przekąski
,
Na studencką kieszeń
,
Zapiekanka
Chleb pszenno-żytni
Witam Was poświątecznie domowym pieczywem :) To jest kolejny chleb, który podbił moje kubki smakowe :) Jest dość czasochłonny, ale nietrudny. Wystarczy trochę cierpliwości i na pewno się uda :) Z tej porcji wychodzi dość duży bochenek. Przez wiel...
Delicious Titbits
Pieczywo
Chleb "w ciemno" czyli wielka niespodzianka
Czasami całkiem paskudny dzień może stać się Wyjątkowym Dniem... dzięki komuś zupełnie nam nieznajomemu :-)W tamtym tygodniu przypadkiem trafiłam na profil na fb Anny-MariiPiękne zdjęcia, ciekawe przepisy, z których na pewno wiele wypróbuję. Ale ...
Zapiski kulinarne
Chleb Kasi, czyli Tilianary Chleb Codzienny.
Choć ten chleb prezentowałam czas jakiś temu na mojej Kuchni Szczęścia, muszę i tutaj, w piekarniczym zakątku, zapisać recepturę, która uratowała mój domowy wypiek chlebów. W napiętym harmonogramie, pełnym niespodziewanych zwrotów i dodatkowych zadań, ...
Gospodarne Szczęście
Chleb_zakwas
,
Tilianara
Kardamonowe tosty francuskie z twarożkiem ricottowo-limonkowym
Tosty francuskie marzyły mi się już od dawna. Zawsze jadałam je na słono, najczęściej z oscypkiem. To słodki debiut! Podczas wczorajszej kuchennej pogawędki z mamą czteroletniej blondyneczki zaczęłam buszować pośród przypraw, szukając czegoś ciekawego....
Ruda limonka
Cytrusy
,
Jaja
,
Mleko
,
Miód
,
Chleb
,
Kardamon
,
Ricotta
,
Tosty francuskie
←
Poprzednia
212
213
214
215
216
Następna
→