Mając ostatnio ciut więcej wolnego czasu postanowiłam upiec chleb, przy którym jest więcej pracy, czyli chleb kilka razy składany. W czasie pieczenia unosi się niesamowity zapach, jak to przy wypiekaniu chleba na drożdżach. W efekcie otrzymuje się chle...
Bardzo długo nie dodawałam nowych przepisów na chleb, ale nie znaczy to wcale, że moja przygoda z zakwasem się skończyła. Miłość trwa i, jak to w wielu stałych związkach bywa, przeżywa uniesienia przeważnie w weekend.
Kilka lat temu hitem internetu był chleb zmieniający życie, czyli chleb z ziaren, bez mąki : ) Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności, nie używamy zakwasu, ani drożdży, więc wszystko po prostu musi się udać ...
mojprzepisna.pl Pszenny chleb codzienny na drożdżach Mój pierwszy wypiek z książki Piotra Kucharskiego pt. Chleb. Powiem nieskromnie, udany. Fajna książka, bardzo smaczny chlebek. Polecam! Składniki na 1 bochenek: 10 g świe...
Czy zdarzyło się Wam kiedyś trafić na takie jedzenie, które tak uwodzi zapachem, że wąchacie dłuższą chwilę zanim skosztujecie? Tak było, kiedy pierwszy raz miałam niesamowitą przyjemność spotkać Chleb Etiopski. Podała go Ilona Zdziech, szefowa kuchni ...
Chleb żytni i to w 100% żytni, upiekłam go specjalnie, aby móc przygotować idealny kwas buraczany, bo najlepszy kwas buraczany uda się tylko z kromką prawdziwego żytniego chleba. Chleb jest przygotowany na zakwasie żytnim oraz mąki żytniej typu 2000 i ...
Na naszym drugim spotkaniu w gościnnej pracowni Latających Warsztatów Kasi Hołdy w CK mieliśmy sporo pracy i musieliśmy trzymać się ściśle harmonogramu. Na warsztacie był chleb pszenny na zakwasie całonocny. Uczestnicy uczyli się jak prowadzić ciasto c...
Przeczytałam ostatnio nagłówek w jednym z poczytnych tygodników, w którym autor prowadził rozważania nad nową modą na domowy wypiek chleba. Przyznam szczerze, że nie doczytałam artykułu do końca, tak zirytowało mnie słowo moda. To smutne, gdy modą nazy...