Rzadko łączę tartą marchewkę z delikatnymi liśćmi sałaty masłowej, lodowej lub sałatki rzymskiej. Bardzo niesłusznie, te warzywa świetnie się uzupełniają i z dodatkiem ostrej cebulki czerwonej i sosu jogurtowego, będą
Artykuł Dobra surówka do ob...
Kilka ziemniaków, resztki zamrożonej fasolki, kawałek rozpoczętej mozzarelli i parę miękkich już pomidorków koktajlowych. Do tego przyjemny, aromatyczny sos na bazie mleka kokosowego. Tyle właśnie wystarczy, by zrobić świetną zapiekankę, tak napr...
Zupa resztkowa to dobre określenie mojego dzisiejszego obiadu. To co znalazłam w lodówce, a co przestało być już piękne i jędrne, postanowiłam przerobić w pyszną zupę. Taki domowy fast food, tyle, że w zdrowszej wersji. Proste, sycące danie w z...
Czasami do przygotowania przepisów inspiruję się przepisami z książek. Tym razem Pierś kurczaka w sosie z sałaty lodowej, powstała pod wpływem przepisu Jerzego Pasikowskiego z książki „Księga szefów kuchni”. Przygotowując pierś kurczaka do doprawienia...
Zdrowo i zielono. Świetna jako dodatek do leczo.Zielona sałatkaskładniki na 2 porcje:- 4-5 liści sałaty lodowej;- garść szpinaku;- 2 pomidory;- kiełki rzodkiewki i brokułu;- dressing: olej lniany, 1 łyżka musztardy, sok z 1/2 cytryny. Dokładnie mieszam...
Za oknem zawitała kalendarzowa wiosna. Słoneczko pięknie świeci - aż chce się żyć. Na dzisiejszy obiad powstała więc kolorowa surówka z sałaty lodowej i innych dostępnych warzyw. Wyszła orzeźwiająca i bardzo smaczna.Składniki: (porcja dla 2 osób)1/2 gł...