,,Mój czytelnik, mam nadzieję, będzie jak przyjaciel, który przyjeżdża z wizytą, uczy się wysypywać mąkę na marmurowy blat, wbijać jajka, wyrabiać ciasto - przyjaciel, który budzi się przy czwartym „kuku” kukułki wśród zieleni lipy, i chodzi ścieżkami po terasach śpiewając winogronom, i który zbiera śliwki w gliniane dzbany i jeździ ze mną do miasteczek na wzgórzach, żeby podziwiać krągłe baszty i orgie geranium, i który chce zobaczyć oliwki pierwszego dnia, kiedy już są oliwkami. Gość na wakacjach chce wszystkim się rozkoszować."
Frances Mayes ,,Pod słońcem Toskanii"
Domowa pastella z tuńczyka z oliwkami i suszonymi pomidorami
Składniki:
puszka tuńczyka
4-5 suszonych pomidorków
zielone oliwki
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz, szczypta cukru
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i mieszać do uzyskania jednolitej masy :) Bon appetit